Реклама / Ads
13| 7777 |02.12.2018 НОВИНИ

Роман Василев: Бях независим прокурор, обвинението не е виновно за оправдателните присъди

.
Роман Василев
Психическото и емоционално напрежение доведе до тези думи. Тези думи не са за хвалба. Излязъл съм и каквото трябва съм направил. Главата в пясъка няма да си я заравям. Това каза бившият зам.- градски прокурор на София Роман Василев, който арестува бившият военен министър Николай Цонев през 2010 г. Сега Цонев ще получи 100 хил. лв. от държавата, след като окончателно осъди прокуратурата за морални вреди.
 

Припомняме, че Цонев беше арестуван на 1 април 2010 г. във ВМА от полицаи под ръководството на прокурор Роман Василев. В исковата си молба Цонев описва, че са му поставени белезници, проснат е на колене на пода с насочен към главата пистолет, а Василев му казва: "Господин Цонев, ще бъдете обвинен в престъпление корупционно. Тъй като сте си абсолютен престъпник, колеги, като всеки един престъпник, както трябва - долу на земята." Задържането му беше заснето, а видеоматериалът беше предоставен на всички медии и излъчван многократно.

 

Пред телевизията тогава казах, че поемам цялата отговорност и я поех. За разлика от много държавни лица аз казах истината. Но няма да си посипвам главата с пепел, повтори Роман Василев пред bTV.

 

Аз съм го казал, още на следващия ден съм се извинил. Ако това ще му е удовлетворение и така съм го направил, бе отговорът на Василев дали ще се извини на Цонев, ако се срещнат очи в очи.

 

По 23 лв всеки работещ българин ще плаща на Цонев за това, което му се случи, посочи водещата Жени Марчева. Отговорът бе потресаващ:  Обезщетението е низ от много действия. Вие искате да прехвърлите вината на някого за това, че има оправдателна присъда. Ако имаше само осъдителни присъди, щеше да има диктатура. Търсим нещо да изкараме, че градският прокурор и Роман Василев са виновни за всичко. Това не е единственото дело, което да повлече тези разговори. Има и други дела , каза Роман Василев, опитвайки да се защити и оневини.

 

Той коментира и ареста на бившия кмет на "Младост" Десислава Иванчева: В цял свят, когато се престъпват наредби, се нарушават граждански права. За да се стигне до арест, са събрани доказателства. Какъвто и да е арест, е неблагоприятен за лицата. В конкретния случай колегите са взели решение и си носят отговорност. Колегата, който води производството по това дело, е взел решение. И при Николай Цонев и при този случай, съдебни инстанции потвърждават задържането, опита се да обясни той.


Василев отрече категорично, че му е предлагано да стане шеф на затворите преди време.

 

Роман Василев изказа мнение и за снимките от килията на Иванчева: Това не е проблем на прокуратурата. Трябва друг да даде отговор. Това не е от най-приятните неща, което се гледа и където тези лица трябва да бъдат държани, посочи той.

 

Работя в голяма международна компания. Предпочитам друг вид дейност. Нямам желание да се връщам в прокуратурата, призна той.

 

И днес, и преди виждам, че към прокуратурата се отнасят по неприятен начин. Не искат да имат силна прокуратура. Включително и политиците. Прокуратурата сама извършва някои неща, защото не получава доверие от други институции. В това си вярва бившият зам.-градски прокурор и се опита да направи реклама на успехите на прокуратурата.

 

Василев бе попитан за коментар на думите на шефа ва ВКС Лозан Панов, че съдебната система е затънала в зависимости: Изказването на Лозан Панов е от човек с политически амбиции Трябва да стане и каже какви са зависимостите и как влияят в България, посочи той и отрече да е имал самият някакви зависимости.

 

"Гърчи се като мен, като червей!"  Тези думи бяха казани от Николай Кокинов в Банкя в отговор на въпрос на премиера Борисов, какво прави Роман Василев. Бившият зам.-градски прокурор на София ги коментира йезуитски: Може би е свързано с многото работа. Прокуратурата има да решава много проблеми. В България има над 70 контролни органа. Годишно, процента на подадените сигнали по това време, беше между 0,9 и 2%. Прокуратурата не е господар на органите за обществен ред и сигурност, коментира той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 5718 |30.11.2018 БОЕЦ ще защитават Лозан Панов, независими магистрати и журналисти . 5| 6013 |30.11.2018 Илиан Василев: Позицията на Горанов е незащитима, каквито и опити КПКОНПИ да прави . 6| 3603 |21.11.2018 Две трети от българите не вярват, че медиите са независими . 7| 10375 |08.11.2018 Илиян Василев: Борисов, Борисов става въпрос за ядрена енергетика, не за мачле

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads