Реклама / Ads
0| 5234 |03.02.2011 НОВИНИ

Роми помагат при преброяването в бургаските гета

.
Придружители от малцинствените групи ще помагат при преброяването на ромското население в Бургаския регион. Към всеки двама преброители, които ще посещават домовете в гетата, ще бъде зачислен и един ромски помощник. Инициативата е на Областната управа в Бургас, като самите ромски лидери са предложили помощта си.
 

"По време на обученията преброителите изказаха притеснения, че с ромското население по-трудно ще се работи. Затова решихме, че ще е добре да има медиатори в тези квартали – хора, които познават общността, познават приятелския и роднинския кръг и ще помогнат при формулирането на въпросите така, че да се попълнят анкетните картите най-вярно", обясни зам. областният управител Златина Дукова.

На всеки ромски придружител ще се заплащат по 30 лв. на участък.

"За 18-те дни, в които ще тече преброяването, ако даден придружител върви с определен преброител, той ще вземе тези пари. За 32-та участъка в районите с концентрирано ромско население са осигурени 15 придружители, които ще вървят с по двама преброители", уточни Дукова.

Освен като придружители част от ромите в Бургас са преминали обучение и за преброители
.Самите те са съгласни, че с малцинствените групи се работи по-трудно и ще е добре ако по домовете ходят от „техните хора“.

"Реших да бъда преброител, защото живея там и мисля, че ще се справя с възложената ми задача. Хубаво е в тези квартали преброителите да са роми, или поне да са придружавани от такива представители, тъй като хората там живеят в затворен кръг, всички се познават и не винаги допускат външни лица.Затова и за едните, и за другите ще е добре да има наш представител“, заяви Михаил Пехливанов, който е един от преброителите.

Днес в сградата на Областната управа бъдещите придружители получиха указания в какво ще се състои тяхната дейност и бяха запознати с процеса на преброяването. В петък преброителите ще се запознаят със зачисления им придружител. Всеки от тях ще получи СИМ карта, с която да държат постоянна връзка.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 6443 |31.01.2011 Срив в системата на НСИ преди преброяването . 1| 4632 |17.01.2011 Ветеринари от ЕС ще ни помагат срещу шапа . 0| 5164 |15.01.2011 Преброяването стартира на 1 февруари . 4| 6445 |26.02.2010 България и Румъния трябва да си помагат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads