Реклама / Ads
4| 5761 |11.01.2012 НОВИНИ

Ромският барон Къдравия с пропуски в три парламента

.
Мургавият бизнесмен се сдобил с карта за достъп в настоящото 41-во народно събрание, тъй като бил сътрудник в комисията по правата на човека.
 

Костинбродският ромски барон Любомир Илиев-Къдравия, който бе арестуван за подбудителство към убийствата на магистрат, политик и шефа на мешерето, е имал пропуск за последните три парламента, пише в. Труд. Според депутати мургавият бизнесмен се сдобил с карта за достъп в настоящото 41-во народно събрание, тъй като бил сътрудник в комисията по правата на човека, оглавявана от депутата от десницата Йордан Бакалов. Запознати с парламентарните дела твърдят, че избирането му за съветник станало след ходатайство от бившия зам.-шеф на Народното събрание Лъчезар Иванов. Иванов го препоръчал на колегата си от СДС, тъй като ромът активно помагал на ГЕРБ в предизборната им кампания през 2009 г. Твърдял още, че като представител на ромското малцинство Илиев щял да бъде от полза за работата на комисията по правата на човека.

Бакалов направил искане до главния секретар на НС Иван Славчов да се издаде пропуск на Любомир Илиев. В писмото изрично било посочено, че това е по предложение на Лъчезар Иванов. Вчера Иванов не бе открит за коментар. След избухването на скандала с парламентарния пропуск на боса на Килърите Петър Стоянов-Сумиста през юли м. г. Йордан Бакалов изпратил писмо пак до Славчов и поискал да се отнеме картата на Илиев. “Този човек не го познавах. Първият ми личен контакт с него беше, когато му отнех пропуска”, категоричен бе Бакалов пред “Труд” вчера. По тази причина той не коментира с какви качества Къдравия е спечелил място на сътрудник в парламентарната комисия. Но заяви, че се отказал от него, тъй като останалите съветници били доктори на науките, учени и хора с ценз, каквито Илиев не притежавал.

По неведоми пътища ромският барон е намерил начин да си осигури постоянен достъп и в предишното 40-ото народно събрание, когато управляваше тройната коалиция. В интервю пред сп. “Тема” преди 5-6 години Любомир Илиев твърди, че е съветник в транспортната комисия, оглавявана тогава от Йордан Мирчев от НДСВ. “Никакъв съветник не ми е бил. Имаше пропуск за Народното събрание, но не знам по чие предложение му е бил издаден. Иначе картите за достъп се подписват от главния секретар на парламента”, заяви пред “Труд” Мирчев вчера. Той обясни, че в неговата комисия тогава имало 21 души. По регламент всеки член на комисия можело да предложи свой сътрудник, на когото да се издаде пропуск. Мирчев предположи, че някой депутат го е препоръчал за съветник. И така Къдравия се е сдобил с пропуск.

“За 4 години нашата комисия е провела към 120 заседания. Любо Илиев не е присъствал на нито едно и не е давал становища”, каза ексдепутатът. Той добави, че е виждал рома в кулоарите на парламента в компанията на министри и депутати от различни парламентарни групи. “Има много хора като Илиев, които идват в Народното събрание, за да търсят контакт с министри. Защото парите са в министерствата. Аз с какво мога да му ходатайствам за бизнеса?! Мога да му подаря една химикалка и нищо повече”, коментира Мирчев. Той твърди, че многократно е виждал Любомир Илиев и в 39-ото народно събрание. Тогава премиер бе Симеон Сакскобургготски, а НДСВ имаше парламентарно мнозинство. (Труд)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 6764 |10.01.2012 Цигански барони правят милиони от дрога и жени . 14| 5897 |08.01.2012 Любо Къдравия бил в комбина с Тройната коалиция . 39| 6233 |06.01.2012 С махленски скандал тръгна делото срещу ромските барони . 8| 5883 |06.01.2012 Цв.Кънчев: Гостувах на Къдравия, а съм бил мишена

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads