Реклама / Ads
6| 4639 |12.01.2012 НОВИНИ

Ромските барони с глух и сляп килър

.
Искали шумен скандал, за да си разчистят сметките.
 

Грузинският килър Константин Копреашвили, който е бил нает да убие прокурора от ВКП Олег Янев, лидера на "Евророма" Цветелин Кънчев и ромския барон Христо Върбанов-Ицо Папата, е инвалид, научи „Монитор“ от източници, запознати с разследването. 40-годишният грузинец бил 80% глух и сляп с едното око, освен това страда от рак и е бивш наркоман. Не можел да получи свидетелство за инвалидност, защото пребивава незаконно у нас. Копреашвили имал няколко висящи дела във Варненско, регистриран е няколко пъти за трафик на дрога в неголеми количества.От МВР нито потвърдиха, нито отрекоха информацията. "Не мога да ви отговоря на този въпрос", бе коментарът на говорителката на Софийската градска прокуратура Маргарита Немска. Това, че са наели инвалид да извърши толкова убийства, означава, че не са имали сериозни намерения, а по-скоро са искали да стане шумен скандал, при който да си разчистят сметките, коментираха още запознати.

На 4 януари т.г. полицията арестува трима ромски барони за заговор за убийствата на висшия магистрат Олег Янев, вуйчото на Азис - Христо Върбанов, и лидера на "Евророма" Цветелин Кънчев. Прокуратурата им повдигна обвинение за съучастие в поръчването на убийства, като се очаква с такова да се сдобие и Кирил Рашков-Цар Киро, който също имал интерес от екзекуциите им. Задържаните са строителният бос Любомир Илиев-Любо Къдравия от Костинброд и братята Георги и Васил Горанови от гр. Левски с прякори Чамур и Вачето.Според обвинението те наели грузинеца. Той първо поискал 125 хил. евро за убийството на Папата, после се съгласил на 100 хил. евро. За другите две жертви поръчителите обещали 75 000 евро. Екзекуциите трябвало да започнат в първите дни след Нова година. На 6 януари Софийският районен съд (СРС) остави в ареста тримата задържани. Според прокуратурата в показанията на 7-8 явни и четирима анонимни свидетели подробно се разказвало как тримата обвиняеми се срещнали в къщата на Горанови в град Левски. Там те се уговорили колко пари ще предложат на килъра Копреашвили. Впоследствие Любомир Илиев дал снимка на Папата на чужденеца и му обяснил, че трябва да разучи добре ежедневието му и да запомни външния му вид. Когато обаче килърът разбрал, че сред мишените има и прокурор, се отказал от поръчката, отишъл право при Папата и го предупредил какво са му намислили. В средата на декември м.г. полицията арестувала Копреашвили и започнала да подслушва заподозрените.Показанията на грузинеца и Папата се потвърдили от записани със СРС-та телефонни разговори на двама свидетели. След Нова година били събрани достатъчно доказателства за арестуването на ромските барони, след което те бяха задържани.

По случая работят специализирани екипи на Софийската градска прокуратура и наблюдаващи прокурори от Върховната касационна прокуратура. Засега Илиев и братя Горанови са обвинени в съучастие в поръчването на убийства, а не в организирана престъпна група. В петък Софийският градски съд ще гледа меркитеза неотклонение на тримата. "Нека в ареста да останат само тези, за които има доказателства", призова една от мишените - Цветелин Кънчев.   Според адвокатите на Илиев - Лъчезар Таков и Васил Крумов, още през февруари и май м.г. той пуснал две жалби до главния прокурор Борис Велчев срещу Христо Върбанов. Поводът били заплахи на Папата към Илиев, че ако не му даде пари, ще намери няколко явни и анонимни свидетели, които да дадат показания срещу него, че подготвя няколко убийства. Запознати с разследването подозират, че Копреашвили е инструмент за разчистването на сметки между ромските барони. "Никой от нас не е безгрешен", призна пред ТВ7 синът на Кирил Рашков - Ангел. "Цялата работа е за пари", допълни съпругата на Цар Киро - Костадинка. (Монитор)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 6764 |10.01.2012 Цигански барони правят милиони от дрога и жени . 39| 6234 |06.01.2012 С махленски скандал тръгна делото срещу ромските барони . 9| 4960 |05.01.2012 И Дон Цеци бил мишена на циганските барони . 10| 5598 |05.01.2012 Ромски барони в ареста, поръчали убийството на висш прокурор

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads