Реклама / Ads
23| 5829 |08.04.2013 НОВИНИ

Ромското мешере: Искаме власт

.
Пресконференция на ромското Мешере Източник: Булфото
Призоваваме да не се обвиняват само ромите, че продават гласовете си. В листите няма нито един ром. В момента съществува една капсулация и липсата на роми в основните политически партии говори за тотална изолация.
 

Това коментира Младен Иванов на пресконференция на Съвета на старейшините на структурата. „В общност от 800 хил. души толкова ли няма по двама-трима, които да бъдат избрани?", запита той.

„Искаме да влезем и да помагаме, да работим заедно за ромската общност. Ще им покажем истинските проблеми, ще им покажем как да се справим с тях", поясни  приорът на мешерето Христо Младенов. Според него държавата приема закони, засягащи проблемите на циганите, без никакво участие на самите роми в изготвянето им.

Старейшините изразиха сериозни съмнения, че абсолютно целенасочено се работи против образованието на ромите. Те изтъкнаха, че неграмотността им води до това, че ромската общност се манипулира много по-лесно.

Христо Младенов коментира, че в редица случаи от Европа изпращат средства за определени програми, а до самите цигани стигат съвсем други, минимални суми. Той се закани, че ако след предвидените му срещи с новата власт отново няма желание за съвместна работа и диалог, мешерето ще почука на европейската порта и ще разкрие истината за всичко, което се случва у нас.

„Държавата не работи против капсулирането на ромите", категоричен бе Младенов, като даде за пример училище в родния му град Левски, където обособяват отделни класове изцяло за роми.

Мешерето е твърдо зад идеята, че онези родители, които нарочно възпрепятстват децата си да ходят на училище, не трябва да получават детски надбавки. Огромната мизерия и липсата на средства дори за елементарни ученически пособия като химикалки и тетрадки обаче, много често е обективна причина за отсъствието на ромските деца  от класните стаи.

Приорът обаче се похвали, че едно от единайсетте му внучета в момента е пълен отличник в Първа английска езикова гимназия.

Ако видят свое представителство във високите етажи на държавата, ромите много по-трудно ще продават гласа си на когото и да било, убедени са от мешерето. Самото продаване на гласове, според тях, е болест на цялото общество и засяга както циганите, така и много българи.

Относно самите функции на ромския съд старейшините обясниха, че мешерето съществуващо от векове и има за цел да дава единствено морални присъди.

Припомняме, вчера съветът на Старейшините на ромското Мешере у нас избра за приор Христо Младенов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 56| 6101 |08.04.2013 БСП пишат на Шулц: Искаме метростанция “Димитър Благоев” . 85| 6112 |24.03.2013 Вълчев: Кунева е желязна; не искаме крадците от ГЕРБ, БСП и ДПС . 108| 6357 |11.03.2013 Д. Вълчев: Искаме да управляваме България! . 21| 5351 |07.03.2013 Журналист: Искаме Плевнелиев да наругае Борисов, това е опасно

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads