Реклама / Ads
8| 5305 |30.06.2020 НОВИНИ

Говорителят на НАП: Крайната цена няма да намалее при 9% ДДС в ресторантите

.
Росен Бъчваров
С намаляването на ДДС-то на 9% в ресторантьорския бизнес крайната потребителска цена няма да намалее. Това сочи опитът по света, където има диференцирана ставка.
 

Това сподели в сутрешния блок на bTV говорителят на НАП Росен Бъчваров.

 

„ДДС се прилага от повече от 50 г. в ЕС и на много места, където е въведена такава диференцирана ставка, този мач най-общо казано е игран и в преобладаващата част от случаите крайният резултат, за съжаление, не е намаляване на крайната потребителска цена, а оставане на определен буфер, марж за търговеца, което в специфичния контекст в България се счита за антикризисна мярка“, обясни той.

 

В момента основният въпрос и откритието на топлата чорба е защо една и съща пица в ресторанта ще бъде със ставка от 9 процента, а същата пица, но поръчана за вкъщи отново ще е със старото ДДС от 20 процента. Отговорът е прост – защото такова е европейското законодателство. В случая говорим за ресторантьорска услуга, тоест това е услуга на място, в ресторанта. Така че доставките за вкъщи си остават със старото ДДС от 20 на сто, в ресторанта – девет на сто, разясни говорителят на НАП.

 

Относно напускането на Васил Панов като директор на Дирекция Контрол в НАП Росен Бъчваров обясни единствено, че мотивите на Панов са били лични.

 

"Хазартът беше облаган с данъци до 2014 г., след това данъците бяха заменени с такси и така на практика хазартът напусна полето на действие на НАП'', посочи в заключение говорителят на приходната агенция.

 

Той коментира и одита на Сметната палата, според който в дирекции на НАП ревизиите не са възлагани автоматично. По думите му това е така единствено в „големи данъкоплатци“, където са събрани 1000 фирми, осигуряващи 30 на сто от приходите. „В останалите структури има, например, 300 000 фирми и, когато трябва да се изберат 3000 за ревизия, има селекция. В „Големи данъкоплатци“ се проверяват всички през определен период от време“, поясни говорителят на Националната агенция за приходите.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4426 |26.06.2020 Проф. Анри Кулев: Закон за меценатството ще помогне на кино индустрията . 3| 8546 |22.06.2020 Проф. Радка Аргирова: Устремяваме се бурно към най-неприятния COVID сценарий . 4| 5705 |15.06.2020 Шулева: Не знам дали капитализацията на банка е цената да влезем в чакалнята на еврозоната? . 3| 5413 |11.06.2020 Николай Павлов: КЕВР и ”Булгаргаз” не прогнозират цената на газа по една формула

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads