Реклама / Ads
21| 64828 |21.05.2021 ИНТЕРВЮ

Росен Миленов пред Фог: ДАНС е атомна бомба. Ако МВР беше влязла там, си отиваше главния прокурор

.
Росен Миленов
ДАНС е атомна бомба. Ако МВР беше влязла предварително там, си отиваше главния прокурор. Това каза пред Фрог нюз бившият служител на ДАНС Росен Миленов. Ето какво обясни той за последния голям скандал, свързан с подслушването на политици:
 

 Г-н Миленов, вие сте работили в ДАНС и ГДБОП. Изненада ли ви информацията, че тези служби са подслушвали политиците от т. нар. Протестни партии?

 

Не ме изненада. Освен политици, журналисти също са подслушвани. Помните делото „Галерия“. Но това не е единствен случай. Още тогава обясних как  без да се качват на контрол се подслушват политици, журналисти и близки до тях лица, през които минава цялата информация.

 

Същите схеми ли са ползвани и сега?

 

 Има няколко варианта за подобно подслушване. Единият е когато уж искаш да установиш кой е ползвател на даден телефонния номер. Тогава се предоставя номера, без да се съобщава името на човека, който ще се подслушва. Другият начин е да очертаеш кръга от хора, с които обекта-политика или журналиста общуват по линия на своите професионални дейности. И когато ги слушаш тях, разбираш всичко за дадения политик или журналист.

 

Може ли да се извърши реална проверка в службите за подслушването на политиците?

 

Да, стига да е обективна. Служителите знаят в подробности каква е била целта на подслушванията. Може ръководните кадри да затаят информация, но редовите служители ще си кажат всичко около съответната разработка и какви интереси са били преследвани. Тяхната дума тежи, още повече, че в настоящата политическа обстановка, те биха разкрили цялата обективна истина. Никой няма интерес да затаи кой е бил поръчител и каква е била целта на подслушването. Вътрешният министър каза, че е имал информация за СРС-та от действащи и бивши служители. Щеше да бъде много важно той да пусне сигнал към службите. Да постъпи като редови гражданин.

 

Странно звучи шеф на МВР да пуска сигнал към собствените си служители, при положение, че той може да разпореди проверка.

 

Този сигнал можеше да се разпредели на един от разследващите полицаи и в рамките на неотложност /когато има опасност да се унищожат доказателства/, без санкция и без постановление на прокуратурата, МВР можеше да влезе в ДАНС. Това след това се докладва в прокуратурата. А влезе ли МВР в ДАНС, изпреварваш всички. При процесуално-следствени действия се блокира всичко. Влезе ли се в ДАНС, тогава увисва цялата система от зависимости. Може ми си отиваше и главния прокурор. В самите масиви има икономически досиета – срещи, олигарси, бизнесмени и т. н.

 

 Къде отива информацията от тези дела?

 

В ДАНС и в т. нар. „Библиотекари“. Информацията се изнася. Всичко, което е получено като данни в тази служба,  се оформя в досиета по лица. Например протича, че шефът на АМ се е видял с премиера. Тази информация се прикачва към неговото досие. И то се трупа. Като чукнеш, ти излиза всичко. Виждаш на екран цялата схема – срещи при премиера, комисионни, обществени поръчки, източени пари в бюджета. И това не се прави само сега. Който влезе в ДАНС, ще активира атомната бомба. Тя ще повлече всичко надолу.

 

ДАНС твърдят, че ще се самопроверяват за подслушването.

 

Това не е само смешно, но и цинично. Страшен скандал – как без основание ще се нарушава правото на личен живот и неприкосновеност?! Затова трябваше МВР да изпревари ДАНС и прокуратурата, да ги свари по „бели гащи“. Тогава щяха да се разприказват всички служители, които са свидетели и очевидци. А държавата нямаше да е същата България. Всяко листче в ДАНС е бомба. Маските щяха да паднат.

 

   Защо са събирали информация за политиците -  за да ги изнудват, да ги контролират?

 

Резултатът от подобно подслушване е в много посоки. Хората с влияние са изключително зависими точно от такива компромати. С тях можеш да тикаш хората в правилната посока. Освен това винаги имаш изпреварваща информация за политическите им ходове. Когато имаш компромат за един прохождащ политик, можеш да го държиш на каишка и да  го принудиш да работи за нечий интерес. Знаем, че политиката се прави с мръсни пари. В една предизборна кампания е най-тясна връзката между политиката и бизнеса, който инвестира.

 

 Бившият премиер Бойко Борисов вече няколко дни не се е появявал. Имате ли обяснение за неговото отсъствие?

 

Той е част от омертата. Както дръпнаха Делян Пеевски, така ще постъпят и с Бойко Борисов. Срещу него има много данни. Единственото  правилно решение е той да бъде задържан. Едва тогава можем да кажем, че приключва ерата Борисов. Задържат ли него, всичко, което се крие за него – партийна структура, обръчи от фирми, неформални силови звена, рухва точно за един час. Но Бориов също е атомна бомба, защото може да разкаже за много хора – кой е ходил при него, какво е искал, какво му е дал, кой с кого се е срещал и т. н.

 

Интервю на Катя Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 22073 |20.05.2021 Христо Иванов пред Фрог: Цонев е вън от обувките си. Дефилира по телевизиите, за да маже . 25| 14609 |19.05.2021 Д-р Цветеслава Гълъбова пред Фрог: Искам журналистите да говорят. Но винаги . 57| 20273 |11.05.2021 Методи Андреев пред Фрог: Светлината победи тъмата на корупционното управление на Еднокнижния . 17| 11958 |05.05.2021 Полк. Владко Владов пред Фрог: Програмите на партиите за армията са от стара армейска агитация

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads