Реклама / Ads
26| 5459 |07.09.2012 НОВИНИ

Росен Плевнелиев: Действаме здраво!

.
Росен Плевнелиев
Съвременната българска държава демонстрирала подобна стратегия като в Чипровци през 16-17 век, обяви президентът в града, в който има един-единствен първокласник.
 

Действаме здраво за икономическия просперитет на държавата, каза пред журналисти в Чипровци президентът Росен Плевнелиев, предаде „Фокус”. Когато се развиваме икономически, и когато градим мостове към съседните държави, когато кооперираме, тогава ние ставаме силни. Силни сме само тогава, когато сме интегрирани и когато работим за просперитета на нацията, преди всичко чрез икономическия просперитет, посочи държавният глава.

Той посети Чипровци по случай 400 години от рождението на Петър Парчевич и празника на града. „Петър Парчевич е будител, апостол не само от Чипровци, а и на цяла България. Блестящ дипломат, човек, който владее пет езика, но преди всичко е истински посветен на каузата на България. Той има огромни перспективи. Той може след като получава образованието си в Италия, има влиянието, може да остане където поиска, да прави каквото поиска, но той се връща в България и работи за нейното освобождение и обединение”, каза президентът Росен Плевнелиев.  

"Тук българските будители и Петър Парчевич като идеолог организират и първата много добре подготвена акция на българите за Освобождение, съгласувана с велики сили и много смело с отряд от 600 души даваме една сериозна битка, която отеква стотици години след това. Именно силата на духа – сигналът, който изпраща, че чрез образование, чрез битка за духовност ние можем да бъдем важен фактор в Европа и в света – нещо, което днес можем всички да си го сложим в мозъците и да работим за това – образована България, обединена около кауза здраво напред”, каза още президентът Росен Плевнелиев. Чипровци е едно място, което гарантирайки икономически просперитет на гражданите си през 16-17 век е наистина водещо за България като цяло. Съвременната българска държава демонстрира именно подобна стратегия. „Оставяме настрани историческите факти, които някои се опитват да идеологизират или да политизират, но действаме здраво за икономическия просперитет на държавата”, посочи Плевнелиев.

В Чипровци се вижда как икономическият просперитет е довел до будителство, до духовност, до националното усещане на българите, че сме важни и можем да градим оттук нататък. „Това, което много ме впечатли в музея са правила и закони, които датират от 17 век, някои от 16 век за добива на руда, за добива на злато, на сребро. Още в 16-17 век българите формулират ясни правила за икономически дейности. Затова си мисля, че ние имаме много силни дадености – народ, който може да работи по правила, който да създава силни закони и институции, да ги спазва и солидарно да се издърпа напред в едни тежки времена”, допълни президентът Росен Плевнелиев. 
Държавният глава днес ще се запознае с единствения първокласник в Чипровци. 
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 7334 |19.08.2012 Росен Плевнелиев поздрави за Рамазан Байрам . 26| 5792 |26.07.2012 Росен Плевнелиев: Държавата да гарантира спокойствието на българите . 47| 6365 |30.05.2012 Р. Плевнелиев: Господ е българин по отношение на земетресенията . 80| 6609 |29.05.2012 Плевнелиев: Да направим грижата за личността в национална кауза

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads