Реклама / Ads
330| 6944 |05.07.2013 НОВИНИ

Росен Плевнелиев: Изборите са единственият способ за развързване на най-големия възел

.
Източник: Снимка: Булфото
Вече 22 дни в България има непрекъснати протести, а аз продължавам да не виждам политиците да поемат ясен ангажимент, да видят какво се случва в страната и да обяснят какво ще предприемат. Това каза президентът Плевнелиев в изявление по повод ситуацията в страната.
 

"Протестите днес са мирни. Това показва зрелостта на обществото. Вече 3 седмици в страната има нова вълна на протести. Те получиха различни оценки от политическите сили. Бяха направени опити да се разграничат социално-икономически искания от февруарските протести от исканията днес. Бяха направени опити да се противопоставят гражданите – едните били бедни, другите по-богати, едните от София, другите – не.

Най-притеснителното е, че изкуствено се провокира дори етническо противопоставяне. Това е игра с огъня, последиците от което могат да бъдат катастрофални. На нищо ли не се научихме от съседите ни? Аз се противопоставям на това най-категорично. Не може част от гражданите на България да протестират, а други да се правят, че не ги забелязват. Гражданите ще поставят все повече искания към морала на политиците и ценностите, които те защитават", добави държавният глава.

"По улиците се скандира "Мафия" - аз питам политиците как разчитат това послание. Те трябва покажат воля държавата да скъса безвъзвратно със задкулисието. Големият въпрос е в тумора, който е заразил българската демокрация. Най-важната задача е той да бъде опериран, да се оздрави българската демокрация. Разминаванията между думите и делата на политиците е огромна и кредитът на доверие на гражданите към тях е изчерпан", посочи Плевнелиев. "Ще стартирам дебати в Президентството за мерки, които могат да променят демокрацията у нас към по-добро - правова държава и европейско бъдеще. Аз подкрепих както февруарските протести, така и сегашните. Тези хора, които мълчаха през февруари, сега казват, че съм пристрастен. И аз наистина съм пристрастен в исканията си за повече справедливост и правова държава. Заедно ще намерим верния път и сами ще построим своята европейска демокрация. За всички е ясно - повече така не може да се продължава. Трябва да си зададем въпроса какво ще направим нататък - ще бъдем ли част от обединена Европа или смятаме тези държави за колонизатори", каза президентът.
"Като президент съм загрижен и обезпокоен за България. В писмо до мен интелектуалци сигнализираха опасенията си от появилите се по улиците шпицкоманди и настояванията за граждански арести. Политически лидери и граждански организации сезираха институциите за действията на лидера на "Атака". Надявам се институциите да се позиционират ясно - или ще заживеем в европейска държава, в която гражданските права на всеки са защитени, или хората масово ще се насочат към Терминал 2. Тези, които ще останат, ще трябва да се пазят от шпиц командите и да внимават какво говорят. Ако сега си замълчим, утре може да е късно. Непукизмът ни докара дотук. За да се оттласнем от дъното, ни трябват ценности и тяхното отстояване", заяви Росен Плевнелиев.


"Единственият демократичен изход са избори. Конституцията не ми позволява да заемам страна на една или друга партия, както и кога да има избори и да се дадат оставки. Никой не може да ме убеди, че изборите са нещо лошо. Това е единственият способ за развързване на най-големия възел. Единственият демократичен изход са избори. Протестите на гражданите са за ценности и промяна. Това ще се познае по делата. Има голяма опасност политическите субекти да нагнетят напрежението чрез протести, контрапротести, компрометирани кампании. На дебатите в Европейския парламент за България чухме - фалшифицирани избори, манипулации, групировки, мафии, незаконно подслушване, популизъм. Това не е България, а ако имиджът на една държава не е добър, няма инвестиции, няма доходи, няма работни места", отбеляза президентът.

"Не вярвам, че изборите могат да навредят на една държава. Не трябва да плашим хората с тях. Това означава, че ги плашим с правовата държава. Да, промени в Изборния закон са необходими, но трябва да бъдат направени само най-неотложните, тъй като цялостна промяна ще отнеме години. В момента гражданите отварят нова страница в историята на политиката ни. Те се върнаха на сцената. Сега прожекторите са насочени към политиците. Време е те да си отворят очите", завърши обръщението си към нацията държавният глава".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4646 |04.07.2013 По-нисък депозит и подписи за участие в изборите . 27| 5071 |21.06.2013 Плевнелиев: България може да се гордее с протеста си . 68| 7335 |17.06.2013 Мая Манолова обеща на протестиращи: Ще има машинно гласуване на изборите . 11| 4858 |11.06.2013 Орешарски дари принтерите от изборите на общините

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads