Реклама / Ads
52| 5008 |12.10.2012 НОВИНИ

Росен Плевнелиев е най-харесваният политик

.
Българите, които неодобряват управлението на правителството са значително повече – 55 %, от тези, които гледат позитивно на методите му – едва 31%. Това сочат резултатите от национално представително проучване на НЦИОМ в периода 20–27 септември.
 

През септември критичното отношение е насочено най-вече към свършеното в ресорите на социалната политика и финансите. На този фон одобряващите и неодобряващите премиера са почти по равно, с минимален превес на неодобрението (46% срещу 45%).

Одобрението към работата на Бойко Борисов не се променя от началото на юли 2012 г. Сергей Станишев обаче се оказва най-одобряваният лидер на парламентарна група (26,5%). Социолозите отбелязват, че общественият отзвук от избирането му за председател на ПЕС предстои да бъде регистриран в следващото национално представително проучване на НЦИОМ.

Ако изборите бяха днес, 4 партии влизат в парламента. ГЕРБ би спечелила 26,8%, БСП – 17,5%, ДПС – 7%, България на гражданите – 4,3%, според проучването на НЦИОМ.

На предстоящи избори „Атака” би получила 3% и има шанс да влезе в парламента при евентуална коалиция с ВМРО. Самостоятелното явяване пред избирателя на партиите от Синята коалиция не гарантира участие в следващото Народно събрание.

За последните месеци повечето институции губят от одобрението за работата си, като изключение от тази тенденция прави армията. Въпреки спада в одобрението за полицията заради тежките криминални случаи с участие на полицаи и отзвука от исканията на служители в МВР за по-високи заплати, полицията остава сред най-доброяваните държавни институции. Доверието в органите на реда и въоръжените сили е 39%.

Без особени промени в сравнение с преди година, парламентът започва есенната си сесия с 22% одобрение. Неодобрението към законодателния орган е трайно високо, като неговият дял е три пъти по-голям от този на одобрението.

53% от българите одобряват президента Росен Плевнелиев, който е най-харесваният политик у нас. В последните месеци има лек ръст на влиянието му сред обществени групи и прослойки извън електората на ГЕРБ. Иначе с най-високо одобрение остава еврокомисарят Кристалина Георгиева - 66%.

Министърът с най-висок рейтинг в изследването е Лиляна Павлова (45%), следвана от Мирослав Найденов с 41% и Цветан Цветанов с 37%.

Десислава Атанасова е министърът, който в най-голяма степен разочарова българите през изминалите месеци – неодобрението към работата й нараства със 7%.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 30| 5300 |11.10.2012 Плевнелиев: Данъкът върху депозитите ще раздвижи потреблението . 18| 5199 |10.10.2012 Плевнелиев ще уточнява с комисия какъв да е въпросът за референдум . 36| 5435 |03.10.2012 Плевнелиев: Насрочвам референдум, веднага щом парламентът се произнесе . 15| 5280 |26.09.2012 Плевнелиев: Първо доказателства, после ще посочим виновника за атентата в Бургас

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads