Реклама / Ads
21| 5013 |22.01.2012 НОВИНИ

Росен Плевнелиев: Нашият глас ще се чува в Европа

.
Eвркомисарите Йоханес Хан и колегата му Кристалина Георгиева, бяха първите гости на Росен Плевнелиев като държавен глава. Президентът я определи като знакова, защото поетите от него ангажименти са тъкмо за европейското развитие на България.
 

 

 

 

Като имам предвид отличните макроикономически показатели на България, аз съм дълбоко убеден, че вашата страна има много силно аргументирано морално право, а също така и отговорност, да играе много по-активна роля в Европейския съюз. Това каза на брифинг в президентството еврокомисарят по регионално развитие Йоханес Хан след официалната среща с президента Росен Плевнелиев и еврокомисар Кристалина Георгиева. Тази среща беше не само протоколна, за размяна на учтивости, а ние се срещнахме като стари приятели, като хора, ориентирани прагматично - какво може и какво следва да бъде направено за в бъдеще, подчерта еврокомисарят.

 

„Като имаме предвид сегашното положение в Европа, за съжаление малко са държавите-членки, които могат да се похвалят с такива отлични макроикономически показатели, които се дължат и никак не в малка степен на готовността на българския народ да прави необходимите жертви. Именно това постижение на България трябва да бъде много по-добре познато в чужбина и новоизбраният президент на България има отличната възможност, позиции, контакти и готовност от отсрещната страна тази позиция да я популяризира все повече”, каза Йоханес Хан. Г-н президент, пожелавам Ви да бъдете, и зная, че ще бъдете най-добрият посланик на България, заяви той.

 

От името на Европейската комисия комисари Кристалина Георгиева и Йоханес Хан подариха на президента Росен Плевнелиев копие на снимка от архива на ЕК от подписването на Договора за създаването на Европейската Общност за въглища и стомана през 1951 г. "Ще я държа близо до себе си, в работния кабинет, защото за мен това е важно. Европа има нужда от усилията на всички нас", каза държавният глава.

 

По-късно Йоханес Хан проведе среща и с премиера Бойко Борисов, пред който е поел ангажимен да представи пред Европейската комисия въпроса за намаляването на 5 % на кофинансирането от българска страна. По време на визитата си в Германия, премиерът Бойко Борисов постави пред германския канцлер Ангела Меркел въпросът за това - страните с най-добри финансови показатели в ЕС, една от които е България, да бъдат подпомогнати по същия начин, по който недисицплинираните страни, допуснали висок бюджетен дефицит и външен дълг, а именно - с пет процента, вместо с 20 % съфинансиране на проектите, изпълнявани с евросредства.

 

Премиерът Бойко Борисов обяви, че ако Европейската комисия вземе това решение, парите, които ще се освободят от бюджета, ще отидат отново за финансиране на големите инфраструктурни проекти, и за нищо друго.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 40| 5474 |19.12.2011 Р. Плевнелиев: България е малка, но е пример за стабилност! . 48| 6078 |17.12.2011 Росен Плевнелиев се пребори за "Политик на годината" . 64| 6109 |11.12.2011 Р. Плевнелиев: След голямото преяждане идва голямата диета! . 15| 5418 |02.12.2011 Плевнелиев: Чрез пенсионната реформа ще избегнем фалита

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads