Реклама / Ads
87| 6339 |04.03.2012 НОВИНИ

Росен Плевнелиев: Президентската институция ми е напълно по мярка

.
Росен Плевнелиев
Най-често се чувам с министъра на отбраната и с министъра на външните работи, с премиера се чувам веднъж седмично и мисля, че това е добре, коментира президентът и каза, че стои зад всяка думичка от програмната си реч.
 

Президентската институция ми е напълно по мярка, още от първия ден работим на пълни обороти, заяви по НТВ президентът Росен Плевнелиев. Институцията е такава, каквато всеки сам си я направи, но президентът отговаря за дългосрочното планиране и аз смятам много отговорно да се захвана с тази задача. той може да бъде много полезен, добави той и каза, че светът се променя динамично и трябва да сме адекватни.

Не ми липсва министерството, но съм му благодарен, защото там научих много, работих с хора, посветени на работата и съм благодарен на екипа. Видях как може правилно да се планира и да се задава посоката. Най-често се чувам с министъра на отбраната и с министъра на външните работи, с премиера се чувам веднъж седмично, мисля, че това е добре, каза Плевнелиев. Последният път премиерът му се обадил от Тунис и го попитал дали има нещо против да покани президентът на Тунис на посещение у нас.

Стоя категорично зад програмната си реч и сега бих повторил всяка думичка от нея, каза Плевнелиев. Барозу му казал, че речта е била страхотна и харесва приоритетите в нея. Аз бях себе си в тази реч, поясни той.

И от Синята коалиция, и от БСП били много добронамерени по време на срещите си с него. Предстоят още срещи с ГЕРБ и с ДПС.

Президентът отишъл в Кабул, за да види и да тества как работи армията в условия на реална война. И резултатът бил блестящ. Той искал да бъде с войниците ни на националния празник. Горд съм с това, което нашите войници правят там, каза президентът. Натам и обратно летял със самолет на американското правителство, там бил и посланик Уорлик.

През май в Чикаго той щял да постави въпроса за т.нар. "умна отбрана", осведоми президентът.

Не ми е трудно да давам оценки за правителството, защото аз не политизирам, а искам да знам има ли проблем, каза още Плевнелиев. За действията по повод бедствията в с. Бисер, той каза, че хората били благодарни за реакцията на държавата.

За бонусите президентът коментира, че няма нито една богата държава на тази планета без добре работещи институции. Трябва да има мотивирана, разумно платена, добре работеща администрация. Важно е да се разбере каква реформа правим, добави Плевнелиев и каза, че бонуси е имало и в миналото, щяло да има и в бъдеще. Президентът не се обяснява за политическите решения на една или друга партия.

Трябва да се динамизира темата с електронното правителство, тогава чудото ще се случи, каза президентът. Много пари са похарчени досега и много хора трябва да обяснят защо и как, но гражданите искат да получават дистанционно услуги от съответната администрация, каза Плевнелиев. Постигнато е нещо, работено е на парче, но аз ви гарантирам, че стъпка по стъпка това ще стане. Когато имате електронно правителство, има и по-малка корупция, установи той.

За скандала с лекарствата Плевнелиев заяви, че в механизма на преговорите биха могли да се оптимизират цените на редица лекарства Но ако искате адекватни и пазарни цени, трябва да се гарантират от държавата честни и почтени състезания, в които има конкуренция, а не монопол, поясни той. Трябва да се създаде свобода на конкуренцията в този сектор. Аз като министър нямаше нужда да се обяснявам, защото цените идваха от пазара, напомни той.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 28| 5839 |02.03.2012 Плевнелиев: Ако някой твърди, че с жена ми дължим данъци, да го докаже! . 31| 6537 |23.02.2012 Плевнелиев: Гордея се; бизнесът чупи рекорди в най-тежки времена! . 53| 5933 |20.02.2012 Плевнелиев: Подкрепяме Бокова! . 9| 5430 |15.02.2012 Комисия в НС ще разучава дейността на президентската институция?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads