Реклама / Ads
42| 5464 |09.07.2013 НОВИНИ

Росен Плевнелиев: Президентската република не е решение

.
Росен Плевнелиев
Не трябва да бъдем президентска република. Тя не е решение. Всички, които искат импийчмънт, по-добре да прочетат изявлението ми и да се запознаят по-добре с него.
 

В България плурализмът е заложен в политическата система, каза пред журналисти президентът Росен Плевнелиев. Той виждал пропаганда в това искане, тъй като по думите му многократно е доказал, че е надпартиен.

Президентът посети Националната гвардейска част по повод празника на военното формирование - 12 юли, и 134-годишнината от създаването на българската гвардия.

Нека да се върнем само няколко месеца назад, когато подкрепих референдума, тогава други политически сили поискаха да се оттегля. Подкрепих и протестите през февруари, качих се при хората на платформата, поканих ги в президентството, качих исканията им на сайта на президентството и пак бях упрекван. Нека да не забравяме какви бяха реакциите и обвиненията към мен след назначаването и на служебното правителство, каза президентът.
 

Плевнелиев не се притеснявал от критиките. Щом те са толкова много, значи изявлението ми е чуто от всички, каза той.

Всеки трябва да направи своята стъпка, защото решението за нацията не може да дойде от Брюксел. Ние сами трябва да изградим своята демократична система, която в момента е болна. Трябва да я излекуваме от тумора. Хората и преди, и в момента искат система без монополи и задкулисие, но някой работи за разделяне на нацията, смята президентът, според когото не трябва да се прибързва със свикването на Велико Народно събрание.

Вярвам, че не трябва да бъдем президентска република. Президентската република не е решение. Трябва да се стремим да спазваме законите. Свикването на ВНС без определена платформа може да хвърли държавата в хаос, тъй като то работи без мандат и може да продължи безкрайно своята работа, смята Плевнелиев. 

Великото Народно събрание е инструмент, който е много краен и трябва много добре да се борави с него. Ние често се вторачваме в техниката на правенето на нещата, заливаме хората със закони и вярваме, че сега едно Велико Народно събрание ще пренареди всичко и нещата ще станат много по-добре. Истината е, че законите ни в момента са европейски, голямата промяна зависи от всички европейки граждани. Истината е, че не техниката е важна - Велико и не велико, този или онзи закон, важно е съдържанието. Аз дълбоко вярвам, че олигархичните зависимости в България могат много лесно да бъдат преборени без Велико Народно събрание. Дълбоко вярвам, че законите правилата, не зависят толкова много от ново Велико Народно събрание, каза Росен Плевнелиев. Президентска република не е решение за България, трябват ни поне две години тежък труд за постигане на точните текстове, ясни корекции в Конституцията и корекции в тях преди изобщо да се свика Велико Народно събрание. Нека ясно си дадем сметка, че Великото Народно събрание означава 400 депутати, които нямат срок. Ако не е подготвено добре, Великото народно събрание, може и десет години да е в парламента. Те могат да отговорят на един единствен въпрос и той е „Какво променяме в Конституцията". Ако това не е подготвено добре, ще вкараме държавата в огромен хаос, каза президентът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 330| 6933 |05.07.2013 Росен Плевнелиев: Изборите са единственият способ за развързване на най-големия възел . 27| 5045 |21.06.2013 Плевнелиев: България може да се гордее с протеста си . 46| 5646 |30.05.2013 Плевнелиев: Няма да подпиша за посланици, принадлежали на ДС . 42| 5630 |23.05.2013 Президентът Росен Плевнелиев връчи на председателя на ПП ГЕРБ Бойко Борисов мандат за съставяне на правителство.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads