Реклама / Ads
143| 6755 |06.10.2011 НОВИНИ

Росен Плевнелиев замесен в далавери със СОС?

.
БСП направи скандални разкрития за връзки на кандидат-президента на ГЕРБ Росен Плевнелиев със Столична община, на гърба на която се облагодетелствал с 3 милиона лева. Новината оповестиха на брифинг в парламента Димчо Михалевски, Румен Петков и Явор Гечев.
 


По информация на социалистите през 2001 и 2002 СОС взема решение за замяна на своя собственост срещу собственост на Бизнес парк София в рамките на 8 хиляди квадратни метра, които са отчуждени за дейности на общината - изграждане на улици и площи за озеленяване - срещу бъдещ ангажимент на Бизнес парка да изгради уличната мрежа в рамките на бизнеспарка", обясни схемата Димчо Михалевски.

През 2004-2005 година държавата взема решение да подпомага инвеститори първи клас и в края на 2004-2005 година сертифицира проекта бизнеспарк, срещу което в следващите 4 години, до началото на 2009, бизнеспаркът получава близо 16 милиона лева от държаватаа, за да може да изгради именно тази улична комуникация, която по закон представлява публична общинска собственост, допълни социалистът.

С решение на СОС от 2007 година се отменят двете решения от 2001-2002 и се взема друго решение, с което се предоставят площи в размер на 20 декара - общинска собственост на СО срещу 24 декара на Бизнес парка, като стойността на размяната е 72 евро на квадратен метър, поясни още Димчо Михалевски.

"Това се случва в началото на 2007. През 2008 решение на СО задължава Софийски имоти да прехвърли цитираните общински имоти, за да може да ги предостави на Бизнес парка и със свое решение от 27 ноември 2008 се извършва замяната по тази стойност - 72 евро на квадратен метър", подчерта депутатът.
4 месеца по-късно, през март 2009, Бизнес парк София продава земята на стойност 238 евро на квадратен метър, от което печели 3 милиона евро.

Тази сделка умишлено се води към този край и на Росен Плевнелиев му се дават на практика 24 декара за инвестиционни намерения и те са от жизнено важно значение за реализиране на дадения прокет. Това заяви от своя страна и лидерът на младите социалисти Явор Гечев.

За една година, по думите му, няма сделка в държавата, която да е повишила стойността си 4 пъти. Това става в периода, в който кмет е Бойко Борисов, а Цецо Цветанов е заместник-кмет по сигурността, допълни Гечев. Той посочи, че нещата са се случили малко преди Росен Плевнелиев да стане строителен министър на ГЕРБ. Аз питам това ли беше цената Росен Плевнелиев да стане министър на сегашното правителство, попита лидерът на младите социалисти.

Румен Петков пък предложи да се направи сметка в движението на цените на имотите в периода на осъществяване на сделката. Ще стане ясно, че е извършено едно огромно обогатяване  в това число и чрез заменки на Росен Плевнелиев и кръга около него, подчерта ексвътрешният министър.

От БСП не поискаха да кажат, на кого Плевнелиев е продал замяната прескъпо. Петков поиска също така вътрешният министър да каже дали на Росен Плевнелиев не му е искан рушвет именно за тази сделка.

Стремежът да бъде потулен този случай навява усещането за нечистоплътност, категоричен е Петков.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 32| 5944 |29.09.2011 Балотажът: Плевнелиев-Калфин; Кунева-аут . 67| 5712 |28.09.2011 Р. Плевнелиев: Ще крещя, ако спре строителството на магистрали . 38| 5396 |25.09.2011 Видеомост представя Плевнелиев и Попова във Варна . 75| 6970 |23.09.2011 Френски депутати към Плевнелиев: България е по-добре от Франция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads