Реклама / Ads
3| 6349 |27.07.2011 НОВИНИ

Розовите ни мускали - китайски

.
Единствено анализ на есенцията може да покаже разликата.
 

“Традиционните български мускалчета сега се внасят от Китай. Те са със синтетична розова есенция, но търговците казват, че е българско розово масло”, обяснява за “24 часа” Вергил Варджийски, дългогодишен член на Задругата на майсторите.

Как да разберем кое е менте и кое е истинско?

“Трудно, тъй като дървото е струговано като оригинала, пирографията, ароматът и цветът са същите. Единствено анализ на есенцията може да покаже разликата", уточнява майсторът на народни занаяти. А може би цената ще подскаже качеството на стоката - в магазините оригиналните мускалчета са по-скъпи, докато ментетата - за 1лв. бройката или в пакети по 10 броя за 9 лв. Китайците са известни майстори на ювелирната работа. Представете си, че подарявате на някого традиционен български сувенир, а отдолу има етикет „Произведено в Китай"! Търговците обаче махат тези етикети и ни убеждават, че всичко е традиционно българско.

Оказва се, че дори българските шевици, българската бродерия, традиционните керамични чинии са имитация на истинските, произведени от майсторите в занаята. Дори типичните български мартеници се произвеждат на ишлеме в азиатската република. “Преди време посетих магазин за килими. Изведнъж гледам чипровски килим, досущ като на ръчната изработка на майсторите от задругата, спомня си Вергил. Беше тотално копиран от нашия, но машинно производство, на конвейер.” Все още оазис на истински сувенири остават “автентичните” баби, които на живо плетат шевици и дантели. (24 часа)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 6732 |30.01.2011 На Сурва се разбра, че Перник установява връзка с китайски град . 4| 5340 |16.11.2010 Боцкат вече с китайски спринцовки . 0| 5119 |11.11.2010 Пазете децата от китайски колички!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads