Реклама / Ads
2| 7069 |27.01.2015 НОВИНИ

Румъния осъди Стамен Станчев за шпионаж

.
Стамен Станчев
Петчленен състав на румънския Върховен касационен съд намали днес присъдите на двама бивши румънски министри и на българина Стамен Станчев по т. нар. "дело за стратегическите приватизации".
 

Бившият министър на икономиката в Румъния Кодруц Шереш беше осъден окончателно на четири години и осем месеца затвор, бившият министър на комуникациите Жолт Над получи присъда от четири години затвор, а българинът Стамен Станчев получи присъда от пет години и два месеца затвор. Според обвинението в периода 30 май 2005 г. - 21 ноември 2006 г. бившите министри Кодруц Шереш и Жолт Над и още няколко румънски и чуждестранни граждани, сред които Стамен Станчев, са били част от престъпна група, която се занимавала с получаването на конфиденциални данни за приватизацията на стратегически румънски дружества от сферата на икономиката и комуникациите, съобщава bTV.

През декември 2013 г. Върховният касационен съд на Румъния осъди Кодруц Шереш на шест години затвор, а Жолт Над получи петгодишна присъда. Българският консултант Стамен Станчев получи най-тежката присъда от 11 години затвор. Присъдите бяха обжалвани.

Процесът за "стратегическите приватизации" започна през 2007 г. само срещу част от обвиняемите и бе разширен през 2009 г. Според обвинението престъпната група се е занимавала със събиране на данни и секретна информация за приватизацията на стратегически компании от сферата на енергетиката и комуникациите.

Знае се, че Станчев имал контакти с известната в света инвестиционна банка „Креди Сюис фърст Бостън”, която е консултант по много инвестиционни и приватизационни проекти в Централна и Източна Европа, включително и в България. Банката е специализирана и в инвестиционните проекти в енергетиката.

 

Така например "Креди Сюис" е била консултант по сделката за продажбата на Булбанк, както и за приватизацията на ТЕЦ "Русе". В последно време компанията изрази готовност да участва във финансирането на строежа на АЕЦ "Белене". В Румъния "Креди Сюис" е инвестиционен консултант по продажбата на държавния дял на румънския мобилен оператор "Ромтелеком", една от най-крупните сделки в страната в последните месеци. Прокуратурата в Румъния смята въз основа на събрани материали, че висши служители в Букурещ са подавали чрез Станчев информация за държавни фирми именно към "Креди сюис фърс Бостън". Станчев е бил разпитан от прокуратурата и му е било забранено да напуска Букурещ без разрешение на румънските власти. За това е било уведомено и българското посолство.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 8995 |20.01.2015 Стамен Янев е новият директор на Агенцията за инвестиции . 30| 5649 |17.01.2015 Кунева: Румъния да ни е пример; там борят корупцията . 9| 4132 |16.01.2015 Кунева: Ще приложим примера на Румъния за борба с корупцията . 4| 4297 |12.01.2015 Папата осъди "религиозните отклонения" и клането в Париж

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads