Реклама / Ads
3| 6265 |20.10.2015 НОВИНИ

Румъния отхвърли референдума за 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй"

.
Общинският съвет на град Крайова отхвърли идеята за провеждане на референдум срещу изграждането на 7 блок на АЕЦ "Козлодуй. Само 2 члена от общо 25-членния общински съвет са подкрепили идеята. Останалите са гласували по следния начин: 15 с "въздържал се" и 8 са били "против".
 

Реферeндумът трябваше да се проведе на 15 ноември. За целта местни неправителствени организации са събрали, според различните данни, между 13 000 и 15 000 подписа, съобщава БГНЕС. Жителите на Крайова трябваше да отговорят с „да“ или „не“ на въпроса: „Дали са съгласни с осъществяването на проект за нови мощности в Козлодуй, България, тъй като община Крайова влиза в рисковата зона от ядрен инцидент“.

 

Според информацията в румънските медии, населението на областта Олтения е против проекта на българските власти за нов блок на площадката на АЕЦ "Козлодуй", която се намира на 3,7 км от границата с Румъния.

 

В края на 2013 г. след посещението на тогавашния министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев в САЩ беше взето решение България да построи един реактор по технологията АР-1000 на американския гигант „Уестингхаус“ на площадката в Козлодуй. Неговото изграждане ще ни позволи и занапред да останем в клуба на държавите развиващи ядрената енергетика за мирни цели. Предлаганият проект е не само един от най-модерните, но също така ще създаде хиляди нови работни места в България и ще произвежда екологично чист ток за десетилетия напред на сравнително ниска цена. През декември 2013 г. страните влязоха в ексклузивни преговори, последвали предпроектно проучване за изграждане на 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй", проведено след търг. "Уестингхаус" трябва да предостави цялото оборудване за реактора, проектирането, инженеринга и горивото за него. Планираше се реакторът АР-1000 да влезе в експлоатация до 2023 г. Като базова мощност с нулеви въглеродни емисии, блокът ще отговаря на изискванията на българското и на европейското законодателство за конкурентоспособна и нисковъглеродна енергия за следващите 60 години. От “Уестингхаус” съобщиха, че проектната цена на 7-ми блок в АЕЦ "Козлодуй" е около 5.3 млрд. долара, а цената на тока от новата мощност би била 75 долара на мегаватчас. На 9 октомври 2015 г. министър-председателят Бойко Борисов заяви, че е спрял проекта за 7-и блок. На 12 октомври временно изпълняващият длъжността посланик на САЩ у нас Родерик Мур ни посъветва да не отписваме "Уестингхаус".

 

"Знаете, че нашият подход, не само в ядрената енергетика, е да окуражаваме България към енергийната диверсификация. Ние смятаме, че от страна на България има много по-голям интерес, отколкото от страна на САЩ. „Уестингхаус“ има много възможности, предлага много услуги, и не само в изграждането на ядрени обекти, но и може да предложи други услуги, които може да заинтересуват България. Несъмнено, ако имате планове за сфери, от които американският бизнес, включително компанията „Уестинхаус“ се интересуват, хубаво е тя да остане в играта“, подчерта Родерик Мур.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4296 |16.10.2015 ВАС отхвърли решение на съдебните кадровици за Нели Куцкова . 11| 4487 |24.09.2015 Горанов: На второ място сме по обем на сивата икономика след Румъния . 1| 4232 |24.09.2015 Румъния с референдум срещу 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй” . 3| 4375 |24.09.2015 Австрия върнала над 5000 мигранти в България и Румъния

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads