Реклама / Ads
0| 4657 |15.05.2020 НОВИНИ

В Румъния също ще се носят маски на закрито

.
Румънският министър на вътрешните работи Марчел Вела съобщи снощи, че се обявява състояние на тревога на национално ниво за период от 30 дни от днес, след като в полунощ изтече извънредното положение в страната, съобщават румънските вестници днес. Държавният секретар във вътрешното министерство Раед Арафат уточни, че носенето на маски в закритите обществени пространства ще бъде задължително.
 

Това се отнася за обществения транспорт, търговските обекти и работното място, посочва в. "Ромъния либера", цитиран от БТА.

Удължава се мярката за прекратяване на полетите от и до Австрия, Белгия, Швейцария, Франция, Германия, Иран, Италия, Великобритания, Нидерландия, Испания, САЩ и Турция за период от 14 дни, добави Арафат. Също така се забранява международният пътнически транспорт към тези страни до 1 юни 2020 г.

 

Арафат уточни, че лицата, които пристигат от чужбина, независимо от коя страна идват, ще бъдат поставяни под домашна изолация, а не под институционализирана карантина, както беше досега. В случай на нарушаване на изолацията обаче ще им бъде наложена институционализирана карантина.

 

Той каза също, че в рамките на населеното място хората вече може да се движат свободно, но не в групи от повече от трима души. Излизането от населеното място ще става само по основателни причини: с професионална цел, хуманитарна цел, земеделски дейности, поддържане на имот, процедури в лечебни центрове, грижи за деца или възрастни членове на семейството, смъртен случай и други. От днес се отварят отново хотелите, стоматологичните кабинети, салоните за красота, парковете (с изключение на детските площадки) и църквите, но службите ще се извършват извън храмовете.

 

Остават затворени училищата, терасите на заведенията и големите търговски центрове, с изключение на магазините за хранителни продукти, аптеките и оптиките, пише в. "Журналул национал", цитирайки здравния министър Нелу Татару. "Адевърул" добавя, че мерките също така препоръчват работа от вкъщи, когато това е възможно.

Институциите и компаниите с над 50 служители, където дистанционната работа не е възможна, трябва да организират работното време така, че служителите да пристигат и да си тръгват на три етапа. В институциите не се разрешава влизането на хора, чиято температура е над 37,3 градуса.

 

Между хората трябва да се спазва дистанция от 2 метра и трябва да се осигури минимална площ от 4 квадратни метра за всяко лице, влизащо в сграда. "Без глоби до понеделник", отбелязва "Адевърул", като посочва, че решението на Националния комитет за извънредни ситуации, което регламентира мерките в рамките на състоянието на тревога, не предвижда санкции за тези, които не спазват новите правила.

Санкциите са предвидени в закон за състоянието на тревога, който бе приет от парламента в сряда и влиза в сила от понеделник, уточнява всекидневникът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4789 |13.05.2020 Големите авиокомпании няма да задължават пътниците да носят маски . 1| 4307 |08.05.2020 Нормален график на столичния градски до дни. Ще глобяват пътници без маски . 1| 4152 |07.05.2020 Румъния съобщи за българин, починал от COVID-19 на нейна територия . 6| 6938 |05.05.2020 Лаура Кьовеши осъди Румъния в Страсбург

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads