Реклама / Ads
4| 5318 |14.01.2016 НОВИНИ

Румен Гайтански-Вълка спечели концесията на летището в Горна Оряховица

.
Румен Гайтански
Министерството на транспорта излъчи победител в конкурса за концесия на летището в Горна Оряховица фирма на Румен Гайтански, известен с прякора Вълка, който години наред беше монополист в почистването на София.
 

Решението в момента се съгласува с всички заинтересовани и след това ще бъде гласувано от Министерския съвет, съобщава "Капитал".

 

Концесията ще се даде на консорциум "Гражданско летище Горна Оряховица". С 95% дял в него е акционерното дружество "Кристална вода", занимаваща се с проекти в сферата на водите. Мажоритарен акционер в компанията е "Кей Ар консулт", еднолична собственост на Николай Радославов, представител още на "Авангардстрой". За 2014 и 2013 г. отчетите на мажоритарния акционер в "Кристална вода" - "Кей Ар консулт", не показват икономическа дейност.

 

Процедурата за концесията беше открита през лятото, а това е втори опит на държавата да намери инвеститор на аеропорта.

 

При него се запазиха изискванията към кандидатите да имат регистриран капитал, не по-малко от 1 млн. евро, балансовата стойност на активите им да е минимум 5 млн. евро, да докажат приходи от експлоатация на гражданско летище за поне една от последните 10 години, не по-малки от 3 млн. евро, пътникопоток над 200 хил. души или товари над 10 хил. тона. В същото време бяха облекчени

авиокритериите - да имат опит в дейности по управлението и експлоатацията на международно летище минимум 5 години, да притежават техническо оборудване и да разполагат с технически лица.

 

Одобреният кандидат няма опит в авиосектора, но за сметка на това държавата дава съгласието си 5% дял в консорциума "Гражданско летище Горна Оряховица" да има самото държавно дружество "Летище Горна Оряховица". Така с нейна помощ обединението покрива изискванията за техническите възможности на кандидатите.

 

Срокът за концесията е 35 години. От документацията за участие става ясно, че концесионерът има гратисен период от 48 месеца от влизането в сила на договора, през които не дължи концесионно плащане. След това той ще плаща годишно по-голямата от следните две суми - 10% от общия размер на нетните приходи от всички дейности за текущата година, които са свързани с ползването на обекта и дължимия ДДС върху сумата, или 70 хил. лв. без ДДС, коригирана с инфлацията.

 

Летище Горна Оряховица съществува от 1925 г. На него се извършват основно тренировъчни полети, малко карго и полети с цел пръскане на посевите. За 2014 г. приходите на държавната компания са 744 хил. лв., а печалбата - 1000 лв.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5171 |12.01.2016 782 българи спечелили "зелена карта" през 2015 . 0| 6959 |27.12.2015 Българка спечели повторно френското шоу ‘‘Танцувай със звездите‘‘ . 16| 5799 |21.12.2015 Христо Бойчев спечели Белград с "Великият Гетсби" . 14| 4731 |16.12.2015 Георги Кадиев: Днес спечелиха Борисов и Пеевски

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads