Реклама / Ads
0| 4616 |12.05.2016 НОВИНИ

Румен Гечев: Фал на управляващите – КЗК работи в нарушение вече 8 месеца

.
проф. Румен Гечев
„Голям фал на управляващите – ще изтече една година нарушение на демократичните права, заради Комисията за защита на конкуренцията, на която са й изтекли сроковете”. Това заяви от парламентарната трибуна зам.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛАГРИЯ проф. Румен Гечев.
 

Той подчерта, че най-важното определящо предимство на пазарната икономика е конкуренцията, следователно КЗК е най-важната комисия в България, с подвластник Комисията за финансов надзор. „Не може да изтича мандатът на комисията през септември 2015 година, а в България да се предлагат нови членове месеци или година след изтичане на мандата”, подчерта Гечев.

 

Той посочи, че в други европейски държави членовете на комисията се избират преди да е изтекъл срокът, а България  е единствената с неизбрано ръководство на ключовата си комисия за защита на конкуренцията. „Въпросът не е политически, а говори или за слабост, или за преднамереност на управляващото мнозинство, по едни или други причини, да не извърши тази демократична проява”, обясни той.

 

По думите му, оценката за дейността на досегашните ръководители на комисията е „слаб”, което се доказва от показателите за съотношение на сива и друга икономика, натрупване на пазарните правила, гласни и негласни съглашателства в продажбата на горива и други стоки. „Става ясно, че тази комисия не си изпълнява законовите ангажименти, няма и секторни анализи”, каза още социалистът. Проф. Гечев обясни, че 70% към 30 % е съотношението на икономисти и експерти и юристи в подобни комисии в развитите държави, а в българската комисия са 100% юристи. 


„Борисов управлява по телефона КЗК. Този й състав е готов да вземе всяко решение, което премиерът му каже”, това заяви от парламентарната трибуна говорителят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГAРИЯ Жельо Бойчев. По думите му при изтекъл мандат на регулаторен орган е отговорност на мнозинството да направи процедура той да бъде подменен. „Управляващите от септември месец насам правят всичко възможно ръководителите на КЗК да продължат да изпълняват своите функции. Това ще бъде така още няколко месеца”, заяви той и допълни, че в момента се разпределят много важни обществени поръчки и се взимат важни решения.

 

Бойчев бе категоричен, че отговорността комисията да седи от септември месец до сега в нарушение и за всички нейни решения се носи от РБ и ГЕРБ. „Процедурата беше прекратена февруари месец от Борисов с аргумента, че Радан Кънев му се е разсърдил”, заяви говорителят на ПГ на левицата.

 

Бойчев предупреди, че същото ще стане и със смяната на ръководството на  Комисия по финансов надзор, чиято процедура по избор трябваше да е започнала. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 4678 |11.05.2016 Нинова към управляващите: Собствената си немощ не оправдавайте с БСП . 12| 5609 |10.05.2016 Има стабилност, отхвърляме ветото на президента, рекоха управляващите след срещата . 0| 5794 |21.04.2016 Румен Драганов: Затварянето на границата ще бъде зле за българския туризъм . 0| 4584 |21.04.2016 Турбьорн Ягланд: Медиите ви са инструмент в ръцете на политически кръгове

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads