Реклама / Ads
67| 7950 |11.12.2013 НОВИНИ

Румен Гечев: Изпълнихме 80% от предизборните си обещания

.
По наши сметки над 80% от предизборните ни обещания са реализирани и има добри индикации. Това заяви в ефира на BTV народният представител от ПГ на КБ, зам.-председател на Комисията по икономическата политика и туризъм и член на Комисията по бюджет и финанси Румен Гечев.
 

Той обясни, че по данни на НСИ и Евростат октомври тази година, спрямо октомври миналата година имаме икономически растеж и някои подотрасли като електротехника, електроника,  той е над 30%. Депутатът подчерта, че за развитието на икономиката се съди по два ключови показателя - продажбите на дребно и строителството. "Частното потребление е нараснало със 7% в сравнение със същия период миналата година, но истината е, че строителството все още се свива, макар и малко", каза още той.  

Той коментира, че на това се дължи и увеличаващото се доверие в управляващите, за разлика от намаляващата подкрепа за ГЕРБ. Според него причините за увеличаващото се доверие са две: успешният старт на социалните програми и сериозната инвестиционна програма.

Той подчерта, че кризата е започнала 2009 г. в България и то една от най-дълбоките в Европа - 6% от БВП, а 2010г. имаме символичен, нисък растеж, тоест депресия на българската икономика. По негово мнение поведението на ГЕРБ втората поливна на 2009 г. е било неадекватно. "Те имаха много добро наследство, като икономически растеж и финансови показатели - фискален резерв от 4 млрд. лв., финансова система с рекордно нисък държавен дълг, икономическия растеж за 2008г, беше рекордно висок", припомни народният представител. Според него, грешката им, която те сами са си признали е, че вместо да предприемат мерки за подкрепа на българската икономика с публични разходи, тогавашният министър Дянков е решил да незабавно да премине към политика на затягане на коланите, която е влошила вече очертаващите се тенденции на икономическа криза.

"В България 2009г. и 2010г. се правеше обратното на това, което се правеше в САЩ, Германия, Италия и Япония, където правителствата започнаха да наливат повече средства от бюджета в реалната икономика, за да омекотят удара на кризата", каза още той

По думите му когато правителствата увеличават бюджетните разходи в определени граници, те създават условия за икономически растеж. "Ние искаме да увеличим бюджетните разходи, без да нарушаваме финансовата дисциплина, поддържайки бюджетния дефицит в рамките на изискването на ЕС", заяви депутатът. Той подчерта, че всички развити и повечето развиващи се страни са увеличили значимо бюджетните разходи и по-голяма част от тях вече са излезли от кризата. Като пример Гечев даде Гърция, която  за 2014г. за първи път е заложила растеж.
Мотото на нашето управление е "реиндустриализация на страната"

Той обясни, че една страна има устойчиво икономическо развитие, ако тя има реален сектор. По думите му кризата е започнала и се проявила най-силно в САЩ, Великобритания, Ирландия, Исландия,  страни със силен сектор на финансови услуги и застраховане и там възстановяването е станало по-трудно, за разлика от Германия или Турция. Според него това се дължи на факта, че последните страни имат силен реален сектор и за това "мотото на нашето управление е реиндустриализация на страната".
Гечев обаче подчерта, че е много важно къде се правят бюджетните разходи, защото ефектът на мултипликация зависи именно от това. "Затова в новия бюджет ние сме предвидили голяма сума, половин милиард, която ще бъде насочена към различни инвестиционни проекти", каза още той. Според него така коефициентът на мултипликация ще бъде много по-голям и е естествено правителството да увеличава разходите и да следва политиката на ЕС и на другите развити и развиващи се страни, тъй като в стопанската история не е известно до сега, която и да било страна да е излязла от кризата без увеличение на инвестиционните публични разходи. Народният представител обясни, че единствените страни в света без дефицит са износителките на петрол, а от ЕС - само Германия. Той подчерта, че държавата не строи фабрики, но помага за тяхното възстановяване.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 33| 4844 |08.12.2013 Румен Петков: Министрите на регионалното развитие и културата са недоразумения . 10| 5208 |04.12.2013 Румен Петков се радва, че не е депутат в този парламент . 14| 5033 |23.11.2013 Румен Петков: Съветът при президента - провал за Плевнелиев . 10| 5375 |20.11.2013 Румен Петков: На 1 адрес има по 100 бежанци?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads