Реклама / Ads
1| 5253 |29.07.2015 НОВИНИ

Румен Гечев: Целият Управителен съвет на БНБ е отговорен за случилото се КТБ

.
„БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ запазва своята позиция от 2014 г., че целият Управителен съвет на БНБ носи отговорност за случилото се с КТБ”. Това заяви от парламентарната трибуна народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Румен Гечев.
 

Той заяви, че принципни за тази позиция са тежките икономически загуби и опасности, в които бе поставена българската банкова система. По думите му става въпрос за преки загуби от поне 4 млрд. лв., които са били раздадени неправомерно под формата на лъжекредити и за много повече преки и косвени ефекти върху българската икономика. „Ние и нашите наследници ще трябва да плащаме, че бюджетът на България бе ангажиран с милиарди левове, които трябва да отидат за решаването на този проблем, който можеше да взриви банковата система”, заяви социалистът.

 

Румен Гечев припомни, че позицията на БСП категорично се подкрепя и подкрепяла доскоро от почти всички политически сили. „Тази позиция беше подкрепена и от заключенията в официалния доклад на временната комисия за КТБ”, заяви депутатът от левицата. Той поясни, че комисията е отчела: БНБ не е изпълнявала ефективно своите надзорни и контролни функции спрямо КТБ; стотици милиони лева кредити са отпуснати от КТБ на фирми с фиктивна или нулева стопанска дейност с липсващи реални гаранции за получаване на кредити; множество кредитополучатели регистрирани на един адрес; фирми, предостъпващи на същия ден кредити на други фирми и физически лица. „Комисията не получи задоволително обяснение от представителите на БНБ защо не са реагирали на редица други необичайни за нормалната банкова практика факти като: феноменален ръст на активите на КТБ – 300% за 3 години; предлагането на лихви по депозити- далеч над пазарната лихва; изключително висок процент на предоговаряни кредити”, обясни още той.  Социалистът посочи и че заключението на комисията е било, че до поставянето на КТБ под надзор, БНБ не е реагирала адекватно на нито едно от тези нарушения.

 

Кой има силата да променя позицията на управляващите и управлява държавата?

 

Румен Гечев подчерта, че до края на миналата година позицията за оставката на Управителния съвет на БНБ е била категорично подкрепяна от всички водещи политици на управляващото мнозинство от партия ГЕРБ. Той припомни интервю на Бойко Борисов от 13.07.2014г. за Дарик радио, където той казва:” Трябваше целият Управителен съвет на БНБ да си хвърли оставката и в понеделник да ги сменим с нови хора, които да отидат и да извадят информация, за да кажат защо е допуснато това”.

 

По думите на Гечев тогава дори се е стигнало до искане на арести на тези хора. Депутатът от левицата припомни, че остри изисквания в подкрепа на тази теза са имали през втората половина на миналата година и Цачева, и Стоянова, и Добрев, които  също искат оставките на управителния съвет. Депутатът от левицата припомни,  че подкрепа за искането за оставка на ръководството на БНБ са  изказали и социалните партньори КНСБ, КТ Подкрепа, КРИБ, ДСК и Асоциацията на индустриалния капитал. „Какво се е случило с тези категорични позиции, които сега се променят. Кой управлявала държавата? Кой има силата да променя категоричните позиции  на водещите политици от управляващата коалиция?”, попита Гечев. Той припомни, че на срещата при премиера Орешарски Управителния съвет на БНБ е предложил банкова ваканция и именно БСП категорично се е обявила против алтернативната банкова ваканция с икономически и политически аргументи- какви тежки последствия би имало това върху българската икономика.

 

Янаки Стоилов: БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ няма да подкрепи нито една от кандидатурите за ръководство на БНБ

 

„Депутатите от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ няма да подкрепят нито една от кандидатурите за подуправители на БНБ”. Това заяви от парламентарната трибуна зам.-председателят на НС на БСП. Той подчерта, че днес ГЕРБ и ДПС ще направят избора на предлаганите подуправители. По думите му някои парламентарни групи са заявили  позиция, която обаче няма да осигури подкрепа. Той се обърна към малките сателитни групи от мнозинството с призив да се определят – дали ще се присъединят към това мнозинство или ще търсят свой политически път за развитие.

 

Янаки Стоилов подчерта, че юридическите и икономическите въпроси днес отстъпват на въпроса- как ще се приеме решението по предложените кандидатури за подуправители. Според него не става въпрос дори и за качествата на кандидатите, а дали искаме да махнем лошото статукво, което поставя пред риск банковата ни система, дали искаме тя да работи в интерес на реалната икономика и на гражданите или да оказва сегашното въздействие, включително и върху политическия живот в страната.  

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4782 |19.07.2015 Румен Петков: Утре ще решим за съдебната реформа . 0| 4779 |12.07.2015 Румен Овчаров: Дупката в НЕК е неспасяема - вече е над 4 млрд. . 0| 4835 |11.07.2015 Румен Драганов сравни бг туриста с тъпак . 0| 8157 |19.06.2015 Гечев: Световната банка уволни Борисов II пред чуждите инвеститори

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads