Реклама / Ads
10| 4593 |17.02.2020 НОВИНИ

Румен Христов: Разследването на приватизацията да завърши поне с морално осъдени

.
Румен Христов Източник: БГНЕС
Бившият съветник на президента Петър Стоянов - Румен Христов, заяви, че разследването срещу приватизационните сделки по време на прехода трябва да свършат най-малкото с морални присъди.
 

"Има едно очакване в българските граждани, а не само в тях, а и в другите европейски страни, защото това, което се случи, не беше най-справедливото. Приватизацията беше необратим процес. Той обуславяше смяната на една централна планова икономика с пазарна икономика, която пък беше основното изискване за членство в ЕС. Недоволните са не само в България. В ГДР например - голяма държава, която бе надзиравана от ФРГ, там недоволните са не по-малко от тези в България", каза той пред bTV.

 

"Ако трябва да резюмирам къде са грешките на приватизацията, първо тя не се случи само при СДС. При СДС беше 40 процента, и 60 процента е при други правителства. Трябва да има прочит на целия преход, аз съм "за", гражданите трябва да знаят. Сега, дали ще има юридически последици или не, не мога да кажа, но е хубаво истината да се знае. Поне морално да бъдат осъдени тези, които допуснаха тези грешки. За мен, имаше две основни грешки. Първо, не можахме да привлечем достатъчно силни западни инвеститори - истински здрави и сериозни компании. Както беше казал Лех Валенса - най-добре е да дойдат генералите - "Дженерал Мотърс", "Дженерал Електрикс" и т.н. И второто е, че не можахме да поставим базата на така наречената средна класа. Това беше изключително важно за България. И сега е важно. Разбира се, методите които се ползваха бяха много разнообразни, всички от ЕС. Вероятно има допуснати грешки и тези, които са ги допуснали, ще си понесат отговорността. Но нека да погледнем и не само тези, които извършваха приватизацията, а и тези, които даваха оценките" зави Христов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 24| 7404 |16.02.2020 Румен Гечев: Ровещите в приватизацията да не пропуснат съсипването на цигарената индустрия и морския флот . 10| 6057 |09.02.2020 Мирослава Тодорова: Нито един човек не следва да се употреби като инструмент за геополитическо противопоставяне . 13| 24247 |07.02.2020 Коментар за една фалшивка: В армията няма генерали, които да застанат зад ген. Румен Радев . 24| 6262 |06.02.2020 Президентът Румен Радев: Импийчмънт няма да напълни язовирите, а площадите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads