Реклама / Ads
10| 5671 |25.01.2014 НОВИНИ

Румен Ненков: Европа май се измори от нас

.
Румен Ненков Източник: Булфото
От евродоклада лъха умора, скептицизъм и недоверие. Може би Европа вече се измори от нас. Политиците неправилно поведоха спора кой е виновен, дали това правителство, дали миналото правителство.
 

Това заяви конституционният съдия Румен Ненков, който бе докладчик и по случая „Пеевски", в предаването "Тази събота" по бТВ. Не е важно дали има разписано правило, че има закон, а как се прилага този закон. Няма закон, който да не може да бъде превратно употребен от приложителите, подчерта още конституционният съдия.

"Начинът, по който се администрират делата в КС, не е добър, няма правила за насрочване, което създава впечатление, че КС избира момента, в който да се произнася. Няма воля да се приемат промени в правилника. Ако този момент се отлага непрекъснато, няма пречка НС да приеме закон за КС, да приеме правила", категоричен е Ненков.

Конституционния съд вече се раздели не на две, а на три, на четири и съдът не може да се произнесе по същество. Когато има такова разделение, съмненията, че зад решенията стоят политически сили, съществуват, каза той. Ненков изтъкна още, че обвиненията срещу него за връзки и подкрепа от ГЕРБ не са верни. Съдията даже коментира, че не веднъж е гласувал отрицателно по случаи, внесени от партията на Бойко Борисов в КС.

Второ дело „Пеевски" нямаше, казусът бе решен още с първото, призна съдията. Според него няма смисъл да съществува КС, ако не ограничава всесилието на институциите. Ненков подчерта, че не знае дали върху другите съдии е бил оказван натиск за решението по случая „Пеевски".

Ненков се обърна към новите окупатори от СУ по повод искането им за оставката на председателя на КС проф. Димитър Токушев, със съвета да не мислят, че може да има само един виновен.

За мен основното е постепенноста в това моето поколение да си отиде и да дойдат хора с ново мислене. Проблемът ни е в манталитета, смята конституционният съдия.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 6091 |24.01.2014 Румен Петков съди Патрашкова заради записите . 7| 6480 |22.01.2014 Диана Ковачева: Хармонизирали сме се с Европа . 9| 6367 |22.01.2014 Брюксел ни съсича дипломатично. Спира ни европарите? . 1| 5074 |21.01.2014 БГ-рецептите ще важат в Европа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads