Реклама / Ads
13| 5347 |12.12.2013 НОВИНИ

Румен Овчаров: В енергетиката продължават експертно волунтаристичните действия

.
"По отношение на енергетиката отдавна съм предупредил, че не съм оптимист. Като имаме предвид и вчерашното решение за "Козлодуй", то продължават едни такива волунтаристични и експертно необосновани действия, които ме карат да мисля, че резултатът няма как да бъде позитивен". Това коментира в четвъртък бившият енергиен министър в две правителства на БСП и Тройната коалиция Румен Овчаров пред БНР по повод правителственото решение новият реактор в АЕЦ "Козлодуй" да е по американската технология АР-1000 и поредните оставки и промени в Държавната комисия за енергийно и
 

Според нето случващото се в ДКЕВР е резултат на провежданата от предишните управляващи от ГЕРБ политика "Странно е, че всички изведнъж се загрижват за комисията, когато излязат в опозиция, а когато са на власт, се опитват чрез нея да прокарват една доста късогледа и конюнктурна в много случаи политика", посочи Овчаров.

 "Ако искаме да имаме независима комисия, която да балансира интересите на обществото като цяло, имам предвид на потребители, на производители, на профсъюзи, да балансира интересите на частните собственици, на държавата като собственик на голяма част от произвеждащите предприятия и преносното предприятие, то тази комисия може да бъде само независима, а не комисия, която изпълнява по телефона указанията на този или онзи министър", още Овчаров, който за пръв път от дълги години не попадна в депутатската листа на БСП, но влезе в борда на "Лукойл Нефтохим" като представител на държавата.

 Той припомни на бившия министър на икономиката и енергетиката Делян Добре, който сега е депутат на ГЕРБ и говори за независимостта на ДКЕВР, как през 2012 г. след поскъпването с 13 процента на тока и невъзможността да се балансира системата тогавашният шеф на ДКЕВР Ангел Семерджиев си позволи да прогнозира ново повишаване на цената, на следващия ден "той заедно с министър Добрев излязоха пред медиите, за да кажат – абе, няма да има никакво увеличение, моля ви се, това е грешка, ще има намаление оттук нататък".

Овчаров обърна внимание на това, че в предизборната платформа на БСП пишеше - ребалансиране, икономическо ребалансиране на отрасъла. "Такова ребалансиране не се получава.Напротив, дефицитите в отрасъла набъбват, и то страхотно4, посочи бившият министър.

 По повод поредния нов шеф на ДКЕВР, за какъвто в сряда бе обявен директорът на "Българския енергиен холдинг" (БЕХ) Боян Боев Овчаров каза, че "случайни хора на много отговорни постове не могат да решават проблеми. "Те се слагат там, за да изпълняват указания", смята социалистът.

 "Нямам никакви, така да се каже, лични отношения с този човек, но той няма абсолютно никакъв опит не само в регулирането, а и въобще в енергетиката. Няколко месеца в БЕХ не те правят експерт, особено пък в независимото регулиране на един такъв отрасъл, и то пък в такова състояние, какъвто е нашият", коментира Овчаров.

"Наслушахме се, ще го кажа направо, на абсолютно некомпетентни изявления от всякакви хора", допълва той относно решението за новия реактор н АЕЦ "Козлодуй". "Ами, да бяха погледнали какво се е случвало във Великобритания, където регулиращият орган по ядрена безопасност, а не някой си представител на експлоатираща организация, две години – от средата на 2011 г., когато прави предварителна оценка и приема, така да се каже, в известна степен двата проекта AP (АР-1000 на "Уестингаус" – бел. ред.) и EPR (на френската "Арева"), половин година по-късно дава междинна оценка и след още една година оценява само френския реактор като подходящ проект", посочи още бившият енергиен министър.

 "А ние го решихме така, както някога Тодор Живков и бившите ръководители - отиваха някъде на посещение, харесваха си нещо, връщаха се в България и ние бурно ръкопляскахме, че сме открили топлата вода", допълни Овчаров.

 Той каза, че не може да прецени какви рискове поема България срешението си да води преговори с "Уестингхаус" и уточни, че не против технологията АР-1000 и против инвеститор, който и да било той, но определи "хаосът с приказването" като "оглушителен".

Според Овчаров трябва да има процедура, трябва да има нормално състезание на опции за новия реактор. "И не е министърът или пък БЕХ организацията, която казва кой реактор е безопасен. Те нямат отношение към безопасността. Те просто трябва да изпълняват изискванията за безопасност. Изискванията за безопасност се формулират от Агенцията по ядрено регулиране, тя оценява тази безопасност, тя контролира изпълнението", завърши министърът на икономиката и енергетиката.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 24| 5419 |11.12.2013 Експерт: Енергетиката ни е в колапс . 67| 7951 |11.12.2013 Румен Гечев: Изпълнихме 80% от предизборните си обещания . 33| 4844 |08.12.2013 Румен Петков: Министрите на регионалното развитие и културата са недоразумения . 10| 5208 |04.12.2013 Румен Петков се радва, че не е депутат в този парламент

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads