Реклама / Ads
0| 4706 |23.01.2009 НОВИНИ

Румен Овчаров: Газовата криза е политически въпрос

.
Проектът АЕЦ "Белене" е трябвало да се използва като оръжие за преговори по време на кризата, според екс-министъра
 
Истерията около газовата криза показа някои много важни неща за политическия живот в България. Това каза бившият енергиен министър Румен Овчаров и народен представител от Коалиция за България, цитиран от bTV.

Подобни спирания на природния газ от страна на Русия не се случват за първи път, припомни Овчаров и допълни, че има политически отговор на въпроса защо страна ни беше основният потърпевш в спора между Русия и Украйна. Ако правителството действа технологично правилно по отношение на чисто техническото справяне с кризата, управляващите трябваше да действат по-рязко и политически. Според него, България не я интересуват неспазените договорки между Русия и Украйна. България няма никакви търговски взаимоотношения с Украйна, допълни Овчаров и обясни, че политически разговори и споразумения има само с Русия и пряко с „Газпром”.

По думите на Овчаров, България е трябвало да вземе по-ясна и категорична политическа позиция. Той коментира, че страната има много неща, с които може да търгува с руската страна и даде за пример проекта „Белене”, който не е решен в полза на руснаците. Проектът АЕЦ „Белене” трябваше да се сложи на масата като оръжие за преговори по време на газовата криза. Газовата криза беше удар срещу правителството и управляващата коалиция, заяви още ексминистърът.

Според Овчаров едва ли след случилото се някой ще каже, че проектът „Южен поток” не е нужен. България се превръща в държава на абсурда. Няма никакви промени в договорите за доставка, заяви още той. България доставя природен газ по договорите, подписани от Иван Костов и Евгени Бакърджиев. Бившият енергиен министър заяви, че той самият не е подписвал никакъв договор за доставка. Според него, договорът за доставка на газ, подписан през 2008 година, е подписан с примка на шията. 

Овчаров каза още, че България би трябвало да търси компенсации и неустойки в договорите с посредниците си, а политическата отговорност е изцяло руска. Той допълни, че не би имало смисъл от решението на Народното събрание за отварянето на III-ти и IV-ти блок на АЕЦ „Козлодуй”, ако това е в рамките само на една кампания. Според него това трябва да бъде началото на целенасочена кампания, която да продължи дълго.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 33| 4811 |23.01.2009 Р. Овчаров: Аз не съм подписвал нищо с Русия . 7| 4675 |17.01.2009 Отново опит за решаване на газовата криза . 54| 4824 |13.01.2009 Стоят ли политически сили зад протеста, спорят политици . 21| 4603 |12.01.2009 В окото на кризата у нас подавали отопление лукс

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads