Реклама / Ads
12| 5738 |27.01.2017 НОВИНИ

Румен Овчаров: След НДСВ на власт идва БСП, така че...

.
Кой спечели последните президентски избори - БСП, ГЕРБ или някакво възродено НДСВ? Обикновено след НДСВ на власт идва БСП, така че...Промяната не преминава през приемственост на политиката на ГЕРБ, със заявки за запазване на статуквото.Чух указания от ген. Радев, че всичко трябва да е бъде проверено. Това заяви бившият енергиен министър Румен Овчаров.
 
Нека съдим по делата им. Нека не им давам оценка сега, така отговори той пред bTV на въпрос как оценява новото служебно правителство.

Овчаров коментира и състоянието на електроенергийната система. БСП не чертае апокалипсиси. БСП прочете два документа създадени от един министър и от структурата, която управлява българската електроенергийна система. Макар че има светлинка в тунела и тя е от слънцето. Сутринта пак е имало пълно натоварване. Да ,БСП изнесе фактите, такива каквито са. Г-жа министърката твърди, че всичко е прекрасно. Системата няма резерни. И затова се намалява напрежението в системата. Спестява се 150 мегавата, за един малък град, обясни той

Ще плащате повече ток, защото няма режим на тока. Отлюпсваме един град, след това друг. Ситуацията е напрегната, каза още експертът.

ГЕРБ твърди, че всичко е наред и утре започва режим на тока. И ще стане така, че БСП дошла на власт и има режим на тока, подсказа политическия нюас на проблема Овчаров. Г-жа министърката искаше да замаже проблемите, допълни той.
Затова складовете на въглища в мини Марица-Изток имат запас за два дни вместо за четиринадесет. Министърката е подписала заповедта за това. Защо са празни язовирите? Има отказ от министърката заради изчерпани лимити, посочи Овчаров.

Защо се оказа, че цената на студения резерв е увеличена с 20-30 % в сравнение със същия период миналата година. Някой не си е свършил работата. Този студен резерв трябва да е готов, а не да се оправдаваш, че били замръзнали въглищата. Системата не беше готова. Ако утре тръгне мъглата, тези 300 мегавата изчезват и светлинката в тунела изчезва, смята той.

Електроенергийната система трябва да бъде подготвена преди началото на зимния сезон. Трябва да има баланс на всички източници, да има студен резерв. Системата не беше готова и това трябваше да бъде казано, убеден е Овчаров.

Овчаров даде препоръки и на новия енергиен министър. Събира анариен щаб. Изчисляват се възможности за намаляване на разходите. Търсят се резерви, търсят се източници за внос, посъветва той новият енергиен министър, който е от кадрите на Делян Добрев. През последните месеци Павлов положи усилията за събиране задълженията на Булгаргаз. Уважавам хората, които имат позиция. Мисля, че в енергетиката трябва да има сериозен поглед, а не слугуване, допълни той.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 8992 |27.01.2017 М. Спасов: Престана разследването на Пеевски в Турция след срещата на Борисов с Ердоган . 3| 4984 |26.01.2017 Стефан Кенов: Следващият парламент няма да излъчи стабилно правителство . 0| 4382 |26.01.2017 Депутатите работят като за последно . 1| 4075 |25.01.2017 Румен Радев поздрави Доналд Тръмп за встъпването му в длъжност

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads