Реклама / Ads
9| 5317 |10.04.2008 НОВИНИ

Румен Петков бил жертва на ария на клеветата, ще съди двама

.
Ще съдя Михаил Михайлов от Плевен и германския журналист Юрген Рот. Това ще бъде мой принос в борбата срещу лъжите и клеветите, заяви от трибуната на Народното събрание Румен Петков, министър на вътрешните работи.
 
Слушаха го по-малко от половината депутати, другите бяха по работа извън залата. Петков дръпна това слово след като преди него шефът на парламентарната група на НДСВ Пламен Моллов ясно заяви, че в момента цялото правителство е под натиск заради МВР, а има министри, които работят добре и не бива да са в един кюп с ръководството на вътрешното ведомство.

Заплашените със съд били оклеветили неправомерно Петков. Михайлов бил съдебен заседател в Плевенския съд през 1995 г., офицер от запаса, бил е свидетел по аферата „Акрам", с която често се свързва и сегашния вътрешен министър. Юрген Рот пък е германски разследващ журналист, автор на книгата „Кланът Германия", в която твърди, че София само имитирала борба с престъпността.
Според министър Петков повече от три месеца МВР е подложено на огромен натиск, включително и от свои бивши служители. Въпреки това обаче ведомството постигнало ярки резултати в борбата срещу престъпността. Според министър Петков това е показател за възможностите на МВР и ясно се виждали големите възможности на системата. Той обаче призна, че е допускал грешки по отношение на кадрите, както и в обясненията на постигнатите резултати пред обществото. Според него на днешния дебат по вота на недоверие се изговорили много неща, които граничили с лъжата. Спекулацията и клеветата нямало да свършат, но той бил готов да съобщи пред вътрешната комисия данни за предишни управления на МВР.

img_5202.jpg
 снимка Вяра Йовева

Вътрешната комисия трябва да провери как МВР е използвано през годините. Твърдя, че е имало периоди, когато МВР е подслушвало политици от опозицията, за сметка на борбата с организираната престъпност. Имало е периоди на брутални действия, насочени срещу нашите стратегически партньори, което не била си позволявала дори Държавна сигурност, каза Румен Петков. Той коментира, че в миналото огромни средства са изразходвани за партийни цели, а корупцията в съдебната система не била отчитана въобще.
Румен Петков каза, че в системата на МВР има проблеми, за които години не са правени опити за промени. Анализът на предходните години показва намаляване на работоспособността на МВР. Вътрешният министър каза, че една от реформите е свързана със служителите на МВР. Предлаганите промени в МВР Румен Петков определи като качествени и функционални. Те трябва да гарантират изграждането на една ефективна служба да борба с организираната престъпност. В страната трябва да бъде изготвен и общ регистър на заплахите.
Според вътрешния министър през последните години България постигнала големи резултати в битката срещу фалшивите пари и производството на наркотици.
Нито Костов ще отиде при хората, нито хората ще дойдат при него. На вас, г-н Атанасов, ще ви кажа сбогом, коментира още вътрешният министър. Румен Петков каза, че Атанас Атанасов шест месеца го е разработвал, но не успял нищо да докаже, което било доказателство за неговата честност като политик.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 4729 |10.04.2008 В. Сидеров към Р. Петков: Докато си жив ще ти дишам във врата! . 18| 5170 |10.04.2008 И. Костов: Боледуваме от мафия, защитник й е Р. Петков . 5| 5119 |09.04.2008 Атанас Атанасов: "Петков е каруцарят на обърнатата каруца" . 14| 4689 |08.04.2008 Румен Петков връчи доклада на ИБ на БСП

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads