Реклама / Ads
15| 5846 |18.01.2018 НОВИНИ

Румен Петков интригантства: Руски войни дадоха живота си за България, а Борисов се бори за Турция

.
Румен Петков
”Българският премиер Борисов фаворизира Турция за сметка на Русия, но нито българите го разбират, нито руснаците го разбират”. Това изтъква от Москва членът на Изпълнителното бюро на АБВ Румен Петков.
 
"Защото прави впечатление, че българското правителство се опита да подмине 140-ата годишнина от Плевенската епопея", казва политикът пред "Фокус", намеквайки, че това може да се случи и на кулминацията на честванията -  3 март.

Руснаците били трогнати от факта, че според проучване на Агенция „Галъп", 80% от българските граждани са „за" силно и динамично развитие на българо-руските отношения, казва Петков, без да отчита до колко това изследване е представително и дали наистина отговоря на народните настроения. Политикът от русофилската партия АБВ обаче дава отговор какви са очакванията от България на шефа на руското разузнаване Наришкин и на Кремъл - те са насочени към енергийните проекти, които у нас се приемат като корупционни, изгодни за Русия, но заробващи и вредни за България.

„Вижте, аз не мога да говоря от името на Русия, какво очаква тя от България. Според мен ние трябва да се борим за нашия интерес и той се заключава във взаимоотношението между двете страни в енергетиката. Ние трябва да продължим да се борим, да бъдем енергийния център на Европа. Това означава втора атомна централа, това означава тръба през България, която да гарантира сигурността на Сърбия, на Унгария, на Австрия. И съм убеден, че Австрия, Унгария и Сърбия стоят зад нас. Българското правителство в лицето на министър Теменужка Петкова направи немалко в последните няколко години. Т.е. мисля, че Русия добре разбира потребностите и интересите на България и ние ще получим тяхната подкрепа. Трябва да кажа, че Сергей Наришкин много елегантно, много дипломатично каза, че не е достатъчно да обичаме историята си, достатъчно е да се борим за бъдещето си”, изтъква Петков.

„Ние от АБВ сме смутени от това, че Борисов много енергично се бори за нормализиране на отношенията на Турция с ЕС. Аз мисля, че сега е моментът ние да покажем размах като държава, да заявим своя интерес. Много се надявам министърката на туризма да покани на заседанието на Съвета на министрите на туризма, в България, което ще бъде, да покани руския си колега. Много се надявам в България за Трети март да дойдат руските военноисторически музеи, да дойде руското историческо общество, да дойде Руската академия на науките. Трябва да ви кажа, че изключително висока оценка получиха приоритетите, които посланик Коцев представи, както вече споменах, не заради друго, а защото Русия иска като съсед на България през Черно море, като съсед на България в региона, да има стабилни Балкани. Да има Балкани с предсказуемо развитие. Така че имаме перспектива, но когато фаворизираме Турция за сметка на Русия, което прави премиерът Борисов, тук не се коментира, но нито българите го разбират, нито руснаците го разбират. Аз много се надявам, че все пак на 3 март правителството ще направи нещо. Дали ще поканят Ердоган на празника, аз не знам, но се надявам, че ще празнуваме Освобождението на България”, интригантства Петков.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3619 |15.01.2018 И Румен Радев се срещна с Шиндзо Абе . 1| 4984 |09.01.2018 Румен Радев свиква КСНС . 2| 4256 |03.01.2018 Румен Петков: Мандатът на Борисов няма да бъде изкаран . 3| 4084 |02.01.2018 Румен Радев върна на Народното събрание Антикорупционния закон

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads