Реклама / Ads
79| 9384 |26.05.2012 НОВИНИ

Румен Петков иска отмяна на забраната да пътува в САЩ

.
Румен Петков
Депутатът от БСП Румен Петков щял да внесе още тези дни молба в американското посолство в София да бъде свалена забраната срещу него да пътува в САЩ. Това си желание той заявил пред свои съпартийци. Искал не само правдата да възтържествува, но и да натрие носа на посланик Джеймс Уорлик, който обяви ограничението през 2010 г.
 
Процедурата за преразглеждане е много тромава, освен това Държавният департамент винаги се доверява на сигналите на тайните служби за нежелани лица, коментира пред Фрог нюз източникс от МВнР.

 

„Всеки негов ден (на Джеймс Уорлик, б.р.) в България съдържа причини да бъде отзован предсрочно. Един изключително арогантен и нагъл човек, който хвърли сянка върху Съединените щати. Той има неадекватно и непоследователно поведение! Злепоставяше Съединените щати с наглото си и арогантно поведение!” Така Петков обрисува пред агенция Блиц дипломата на Вашингтон.

Ден по-рано президентът на САЩ Барак Обама обяви намерението си да номинира г-жа Марси Райс за посланик на страната в България. Райс е дипломат от кариерата. Сега е на ръководна длъжност в Бюрото за контрол на въоръженията на Държавния департамент.

През 2010 г. САЩ отнеха визата на Румен Петков и му бе забранен достъп до САЩ. Бившият вътрешен министър е бил уведомен от посолството, че вече не може да влиза в Америка.

"Не мога да коментирам такова нещо. Преди месец и нещо бях в САЩ", бяха тогава единствените думи на депутата от БСП. По-късно той обвини за мярката посланик Уорлик.

Конкретните причини за тази ограничителна мярка така и не бяха обявени. Медии обаче предположиха, че става дума за разследване, в което е било замесено и името на бившия вътрешен министър. Дори се споменаваше срещата му с т.нар. „братя Галеви” и Алексей Петров на басейна „Спартак”. Но от друга страна след въпросната сгледа Петков бе посещавал САЩ без проблем. Прокраднаха се съмнения, че забраната е дошла заради засечени негови срещи с хора от ъндърграунда.

Не е тайна, че банкерът Емил Кюлев не е допуснат в САЩ, въпреки, че е бил включен в делегацията на президента Георги Първанов през 2005 г. Забрана за пътуване имат още бизнесмени като Георги Гергов, Христо Ковачки, Гриша Ганчев

Новият посланик Марси Райс е била от 2008 до 2009 г. главен помощник-заместник държавен секретар по европейските и евроазиатските въпроси. Работила е в американското посолство в Багдад (2007-2008), била е посланик на САЩ в Албания (2004-2007), ръководител на мисията в Бюрото на САЩ в Прищина, Косово (2003-2004), заемала е и други постове в Лондон, Турция, Доминиканската република.

Предложенията на президента на САЩ за посланици трябва да бъдат утвърдени от Сената на САЩ.

Уорлик пък дойде в София от Москва, където бе втори човек в посолството на САЩ в Русия. Факт, който е достатъчно красноречив за положението му в дипломатическата ерархия.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 5597 |25.05.2012 Застраховката на сградите да стане задължителна, иска министър . 67| 6342 |23.05.2012 Р. Петков: БСП не е била чадър над Галеви . 41| 6670 |17.05.2012 Станишев не иска сливенските търговци на гласове на конгреса . 42| 6447 |17.05.2012 М.Димитров: Ще гоня до дупка всеки, който иска да предаде СДС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads