Реклама / Ads
4| 5473 |19.12.2007 НОВИНИ

Румен Петков: Извадих лични пари за Монако

.
Министърът на вътрешните работи обяви, че си купил самолетни билети, защото очаквал критики за посещението на годишното празненство на мотоциклетизма. Шефът на българската федерация Богдан Николов пое върху себе си инициативата за воаяжа на петима държавници до Княжеството.
 

 

Твърде оскъден коментар поднесе Румен Петков за прословутото 5-дневно посещение в Монако за годишната гала на мотоциклетния спорт. Министърът заяви, че похарчил собствени пари за транспорт, без да конкретизира за колко от общо четирите си самолетни полета е купил билети и за чия сметка е бил престоят в Княжеството. Не се впусна в подробности и за впечатляващите 3,9 млн. лева, отпуснати от бюджетния излишък за предварително започнати подобрения на пистата в Долна Митрополия.
На отчетна пресконференция на българската федерация по мотоциклетизъм, използвана за изтъкване успехите през годината, ръководителят на МВР претупа отговора си по проблемните въпроси, преди набързо да напусне залата. "Г-жа Лечева вече обясни, че парите са отпуснати по представен от федерацията проект, който е бил одобрен. Средствата ще бъдат инвестирани в подобрения на мотополигона в Долна Митрополия. Пътуването ми в Монако не беше на разноски на частна фирма. Аз съм си платил самолетните билети, защото познавам мисленето в българското общество", заяви Румен Петков.
Шефът на федерацията по мотоциклетизъм Богдан Николов се постара да представи като своя инициатива визитата на министрите Петков, Асен Гагаузов и Веселин Близнаков, зам.-министъра на финансите Кирил Ананиев и председателя на ДАМС Весела Лечева. Николов показа официално писмо, с което още на 10 ноември поканил държавниците за тържеството в Монако заради заслугите им към мотоциклетния спорт. Румен Петков е председател на организационния комитет на международните състезания за "Гран при на България".
"Тежкото" присъствие на церемонията в Княжеството беше обяснено с огромното признание, което България получила с отличията за трасе и организатор номер едно в световните офроуд  шампионати за 2007 г. Наградата в дисциплината мотокрос беше за организирания през юни кръг и за пистата "Горна Росица" край Севлиево, а в дисциплината супермото – за състезанието през юли и писта "Долна Митрополия" край Плевен. Румен Петков се върна за един ден до София да приеме оставката на главния секретар на МВР Илия Илиев и отново замина за Монако. От поредицата обяснения на Богдан Николов в последните дни така и не стана ясно защо престоят е бил цели 5 дни, до каква степен частна фирма е финансирала пътуването и престоя на делегацията - министрите си поели самолетните билети и разноските по престоя, но същевременно полетът и хотелът били осигурени от българската федерация чрез рекламни бартери със спонсори. В показаното днес от Николов писмо-покана до Румен Петков министърът бива информиран, че разходите по пътуването без разходите по престоя са за сметка на БФ Мотоциклетизъм. "Колкото повече министри са отишли, толкова по-добре. В Монако имаше представяне на всяка една нация и България направи най-добрата промоция за 2008 г. Там не се споменаваха имена на определени министри, а това на България", допълни Богдан Николов.
В направения днес положителен отчет за 2007 г. и представяне на целите за догодина Румен Петков като председател на оргкомитета на "Гран при България" беше значително по-подробен. Освен проведените световни и европейски кръгове по мотокрос и сумермото и полученото признание от Международната федерация, той открои успешния проект с детска школа по мотокрос - сериозна инвестиция, която предизвикала огромен наплив от желаещи, а оценка за работата й са високите резултати от международни състезания. "За 2008 година е важно да запазим позициите, които сме извоювали с много труд - обобщи Петков. - Трябват още подобрения на мотополигоните. Мотоциклетният спорт за тази година е повод за гордост на всеки българин. За първи път от много години имаме човек на европейския връх в мотоциклетизма, нашият трибагреник се вее и химнът звучи по почутните стълбички в чужбина. За 2008 организиране на 7 кръга европейската купа и 2 кръга от световната по мотокрос и супермото. България за първи път ще домакинства Световната купа на нациите."
Позитивният тон допълниха Йовко Йовков - зам.-председател на организационния комитет, народен представител от левицата и бивш кмет на Севлиево, Косьо Косев - директор на мотополигон "Горна Росица" и бивш зам.-кмет на Севлиево, Александър Печеняков - кмет на Долна Митрополия.
В своя обзор на 2007 Богдан Николов благодари на организационния комитет, също изтъкна възстановяването на мотошколата за деца от 5-7 години и допълни, че покрай директните телевизионни предавания на международните състезания у нас, чуждите телевизии излъчват 60-секундна рекламна заставка за България като туристическа дестинация и това излиза абсолютно безплатно на страната, а иначе би струвало милиони евро. "Вече разполагаме с 22 професионални трасета за мотокрос, което означава ангажираност на 22 общини в цяла България. Щом ни признават по света, значи сме на прав път. Най-важното са децата, а по наше предложение ще има световен шампионат за деца от 7 до 11 години от 2009 г."
Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5602 |15.12.2007 Режат ушите на столични наркопласьори . 10| 5126 |27.11.2007 Трима министри, начело с Румен Петков, в Монако за мотоциклетни награди . 1| 4850 |19.11.2007 Кметът Борисов се закле за втори път, експолицай оглави столичните общинари . 2| 5751 |05.11.2007 17:5:2 е съотношението в столичните райони между ГЕРБ, десни и леви

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads