Реклама / Ads
0| 4447 |07.05.2015 НОВИНИ

Румен Петков: Митниците са един от ярките примери за деинституционализация в България

.
Смятам, че в управляващата коалиция може да бъде наложена друга атмосфера, да бъде наложено друго усещане за институционализъм.
 

Това сподели бившият вътрешен министър Румен Петков пред водещия на „Тази сутрин” по БТВ днес. Петков каза, че една от грешките във формата, който подкрепя правителството, е че не се работи достатъчно за утвърждаване на институционализма в България. Той посочи, че вече е проведена среща с представители на ГЕРБ, на която би поставил много висока оценка, и след която са последвали определени действия от страна на ГЕРБ. Зам.-председателят на АБВ определи митниците като един от ярките примери за деинституционализация в България и допълни:

 

„Какво означава канал, който е разбит за цигари 2010 г. преди Великден да го намерим в по-голям мащаб. Това означава, че и дума не може да става за митническо разузнаване. Дума не може да става за ефективност на взаимодействие между митници и гранична полиция. Защо информационните масиви на митниците продължават да са тайна за гранична полиция?”, попита Петков. Той постави въпроса и за трите вида складове за горива – данъчен склад, митнически склад, митнически пункт и призова финансовият министър да отговори защо у нас нямаме единна система:

 

„Финансовият министър трябва да даде отговор имаме ли случай на разтоварен кораб с горива във Варна, който е обработен в Нови Искър. Ако имаме такъв случай трябва да е ясно, че този модел на Танов и на „тановщината” в Митниците съсипва фикса на България”, категоричен бе Петков. „За мен е ненормално да разтоварваш горива в морското пристанище Варна и да обработваш документите в митнически пункт в Нови Искър.”

 

Петков коментира и щетите за държавния бюджет, които нелегалния внос в България нанася ежегодно: „Общата печалба от контрабандата от неплатени митнически данъци и такси отива на около 210 хиляди евра на един ТИР.

 

Говори се преди Великден за около 50 ТИР-а. Да сметнем колко пари влизат в сивата икономика на България и какви щети нанасяме на ЕС и да си дадем сметка как ЕС гледа на нас, след като сме избрали Митниците да бъдат управлявани по тази схема, значи ние сме съучастници в този тип действия”, заяви Петков. Той допълни, че за миналата година само от контрабанда щетите за бюджета отиват над 1 млрд.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4830 |24.04.2015 Румен Овчаров осъди Яне Янев за клевета . 11| 5215 |22.04.2015 Борисов: Пълним дупката в бюджета с приходите от митниците . 17| 4672 |22.04.2015 Борисов размисли - няма да слива НАП и Митниците . 5| 4477 |20.04.2015 Борисов: Вкарваме тихо камери в митниците

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads