Реклама / Ads
21| 5602 |25.08.2013 НОВИНИ

Румен Петков търси отговорност на Станишев за сделката с БНБ

.
Румен Петков Източник: Булфото
Развитието на нещата със сделката между БНБ и дружеството „Франсоа Шарл Обертюр Груп", мълчанието на парламентарните групи и настояването на БНБ да продължи с нея, говори за задкулисие.
 

Това заяви пред БНР бившият депутат от БСП Румен Петков. Той обаче защити премиера Пламен Орешарски, като каза, че според него министър-председателят иска прокуратурата и НС да си свършат работата и да бъде защитен националният интерес.

„Означава ли, че някой от нашето партийно ръководство е поел ангажимента, тази сделка с унизителното 30-процентно българско участие на някакъв белгийски клон да стане факт? Аз съм убеден, че правителството е предоставило, по съответния ред, информация в парламентарните групи. И тук въпросът е, защо Сергей Станишев не е предизвикал дискусия и в нашата ПГ и в пленарна зала - това не е въпрос, който може да бъде подминаван.

Нещо повече, разбирате, че финализацията на сделката е предвидена за средата на месец август, т.е., когато НС го няма, и ако не беше актуализацията на бюджета по настояване на правителството, този въпрос нямаше да се гледа и в комисията. Това е проблемът - че се създава впечатление у обществото, че има някаква неясна договорка, постигана някъде".

Петков отправи остри критики към президента Плевнелиев, като заяви, че той се е самоуязвил с действията си. Като пример той даде случилото се по време на вечерята ифтар по време на Рамазан Байрам. Според бившия вътрешен министър, подобно поведение не би следвало да се обяснява с това, че Плевнелиев бил от Благоевградския край.

„Аз познавам много хора, които са израсли около Плевенската панорама, което още не има дава основание да размятат саби. Това е твърде нелепо - такъв милозлив оттенък в поведението на българския държавен глава, който е върховен главнокомандващ, показва, че ние всъщност нямаме държавен глава, а имаме милозливо създание, попаднало в много неподходящо време на най-неподходящото място".

Петков коментира и края на кариерата на бившия шеф на митниците Ваньо Танов.

„За мен краят на ерата „Танов" може да създаде предпоставка - но пак казвам, при назначение като това на Николай Попов това е абсурд - митницата действително да предприеме ефективни действия срещу контрабандата. Ударът, който само контрабандата на цигари нанася на бюджета, е 1,5 милиарда, по груби сметки на експертите. Контрабандата, без съучастие на "Гранична полиция", на Националната полиция и на митниците, няма как да стане.

В навечерието на стоте дни имаме един ключов фактор отстранен, но имаме двама други, които по неясни причини продължават да оглавяват две от най-важните институции, касаещи обществения ред и сигурността на външната граница".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 7325 |23.08.2013 Асен Василев към Румен Петков: Помогнете срещу енергийната мафия . 49| 5529 |22.08.2013 Румен Петков иска БСП да се върне на територията на морала ? . 22| 6042 |12.08.2013 Румен Петков иска извънредно заседание в НС за БНБ . 17| 5681 |07.08.2013 Р. Петков скочи на Ревизоро: Той е обида за Плевен и БСП

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads