Реклама / Ads
13| 6249 |28.05.2020 НОВИНИ

Румен Радев пред ООН: Мерките срещу COVID-19 не трябва да ограничават права

.
Румен Радев
Рестриктивните мерки не трябва да са за сметка на човешки права. Социалните мерки трябва да помагат своевременно на нуждаещите се, а финансовите инструменти да са насочени към онези, които ще бъдат движещата сила за бързото възстановяване.
 

Това заяви президентът Румен Радев в изказването си в събитието на високо равнище на ООН на тема „Финансиране на развитието в епохата на COVID-19 и отвъд“, което се осъществи чрез видеоконферентна връзка.

 

По думите на държавния глава засилено международно сътрудничество и многостранен подход са необходими за преодоляване на всички предизвикателства, произтичащи от COVID-19.

 

„Настоящата пандемия подчерта необходимостта от ефективни, целенасочени и стабилни фискални политики. Страните трябва внимателно да намерят баланс между фискалните стимули и поддържане на резерви, които може да се окажат от съществено значение“, заяви Румен Радев.

 

„Ако търсим ефективно и трайно възстановяване след пандемията и изведем поуките от нея, то са необходими смели мерки както в краткосрочен, така и в дългосрочен план“, заяви Румен Радев.

 

По думите му, в икономическата и финансовата сфера трябва да се предприемат политики, различни от установените досега.

 

„Световната икономика и нейната финансова архитектура трябва да бъдат ефективни, приобщаващи и устойчиви, за да допринесат за възстановяването след кризата и да ни подготвят за неочаквани извънредни ситуации като тази, пред която сме изправени днес“, заяви Румен Радев.

 

Той подчерта изключителното значение на обединяването на международната общност и разпределянето на ресурси там, където са необходими. Държавният глава заяви, че трябва да се използва и потенциалът на частния сектор и изтъкна необходимостта от международна платформа от свързани с COVID-19 проекти, чрез които както частните, така и обществени дарители могат да оказват помощ.

 

Пандемията от COVID-19 показа, че инвестициите в здравеопазване са решаващи и трябва да направят здравните системи по-устойчиви и подготвени за критични ситуации. Наред с това е необходимо да се осигурят медицински услуги за всеки един, който се нуждае от тях, посочи Румен Радев.

 

Солидарността е ключов фактор за глобалното разрешаване на кризата, породена от коронавируса, заяви Румен Радев и допълни, че в кратки срокове България е успяла не само да трансформира индустрията си за производство на лични предпазни средства, но и част от тази продукция страната ни е предоставила на 12 страни от Западните Балкани и Източна Европа. В изказването си президентът посочи, че дневният ред на Програмата за устойчиво развитие 2030 трябва да остане пътна карта за бъдещото развитие.

 

Събитието „Финансиране на развитието в епохата на COVID-19 и отвъд“ е организирано от генералния секретар на ООН, министър-председателите на Канада Джъстин Трюдо и на Ямайка Андрю Холнес, които участваха във виртуалния форум. Участие взеха държавни и правителствени ръководители от цял свят, както и на представители на международни институции и организации, сред които председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен и управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 26| 19197 |28.05.2020 Биляна Петрова пред Фрог: От мистериозен свидетел Разнованов започва всичко срещу нас. Съдът отказва да го разпита . 0| 5210 |28.05.2020 ЧЕЗ Разпределение и Община Думница обсъдиха възможностите за сътрудничество за бъдещи проекти . 14| 5977 |28.05.2020 Станишев: Румен Овчаров като Матросов на амбразурата защитава лидера на БСП . 2| 5394 |28.05.2020 КПКОНПИ представя годишния си доклад в парламента

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads