Реклама / Ads
12| 5013 |29.09.2020 НОВИНИ

Румен Радев: Предложения за промяна в Конституцията ще внеса след избори, когато НС си върне легитимността

.
Румен Радев
Аз не виждам в момента основание да внасям моите предложения за промяна в Конституцията. Ще ги внеса, когато българският парламент придобие отново легитимност, т.е. след избори и може адекватно да разгледа тези предложения.
 

Това заяви държавния глава Румен Радев пред журналисти след посещението си в Българската академия на науките.

 

На въпрос дали е имал проблем с Корнелия Нинова Радев заяви категорично, че никога не е свалял доверието си към нея и усилията й да изгради силна опозиция, която е гаранция да не залинее демокрацията у нас.

 

"Отдавна съм заявил, че моите критики са към тези, които управляват. Когато БСП вземе властта, разбира се, ще ги критикувам там, където не си вършат работата."

 

Относно твърдението на вече бившия началник на кабинета на президента Калоян Методиев, че са имали разногласия по конституционните промени Радев заяви, че всеки в президенството спомага за реализацията на политиката на държавния глава. "Що се отнася до конституционните промени и това, че те трябва да бъдат обсъждани с партии - виждате как най-голямата партия, най-голям и човешки и административен ресурс, какво направи? Внесе недоносче-подигравка към правото в България с предложението си за нова конституция. Аз избрах друг подход. Моя път е първо разговор с академичната общност за идентифициране на проблемите, това си е научна област, разговор с неправителствени организации и граждани, което направих публично, пред вашите камери, как вижда обществото тези промени. Разговори с експерти, разговори с всички институции и на следващия етап бяха планирани разговори с политическите партии, за да може това, което внасям да може да мине през Парламента.  Стигнахме един друг етап в обществено развитие поради протестите и поради пълното изчерпване на доверие в този парламент. Аз не виждам в момента основание да внасям моите предложения за промяна в Конституцията. Ще ги внеса, когато българският парламент придобие отново легитимност, т.е. след избори и може адекватно да разгледа тези предложения."

 

Аз внасям достатъчно ясни, подробни и аргументирани мотиви за вето. От парламентарната трибуна се заявява, че тези мотиви дори няма да се гледат, а директно ще се отхвърля ветото. Това аз наричам липса на диалог.

 

На въпрос дали ще се кандидатира за втори мандат Радев отговори: „Много време има, всеки ден е важен. България е вече в криза – политическа, социална, здравна и икономическа. Но най-голямата криза е управленската. Това е криза на управление, което е изчерпано и от към доверие и откъм ресурс. Тласка ни към бездната. Трябва да му се сложи край. Трябва да се изгради ново управление чрез дебат. България пропада и губи своята легитимност пред света. На това трябва да се сложи по-скоро край, а това може да стане с незабавни, честни и прозрачни избори и дебат за политиката за да бъде изградено прозрачно, честно и отговорно управление.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 42| 6396 |28.09.2020 Румен Радев: Налагам вето на част от промените в Изборния кодекс . 23| 7246 |28.09.2020 Румен Радев с поредно обръщение към нацията . 6| 5104 |28.09.2020 Румен Томов: Пак ще се явя на изборите в Благоевград . 42| 11049 |27.09.2020 Румен Петков: САЩ толкова ли не виждат шкафчето?! Сериозен МВР-шеф ще арестува Борисов на третия час

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads