Реклама / Ads
2| 6449 |14.11.2018 НОВИНИ

Румяна Ченалова: Докладът на ЕК излиза по-рано заради „присъдите” по закона ”Магнитски”

.
Румяна Ченалова Източник: БГНЕС
Първото ми дисциплинарно производство започна веднага след като поех делото „Октопод”. Бях разпитвана като свидетел по дело в Македония от 2004 г., но не бях обвиняема. Върнаха се у нас отново към него през 2012 г. , след като станах съдия докладчик по делото „Октопод”, това обясни в предаването „Честно казано” по „Евроком” бившият съдия Румяна Ченалова.
 

Имах 70 съдебни заседания по делото „Октопод” в продължение на 3 години. Към май 2015 г. трябваше да се чете присъдата, а бях отстранена през февруари същата година. Целият ми труд беше унищожен. Имаше съдебни заседания, които продължаваха до 1 ч. през нощта. Разпитвахме свидетеля Пламен Устинов, с чийто разпит трябваше да продължим на следващия ден. Той бе толкова уплашен, че не пожела да се прибере в родното си село, а остана в София.  Всички свидетели се страхуваха.

 

Основният свидетел Георги Цветанов загина при странни обстоятелства, а Пламен Устинов беше съсечен с брадва, разказва Ченалова.

 

Тв водещата Люба Кулезич сподели, че Георги Цветанов също й е казал, че се страхува. „Каза ми, че ще го убият”.

 

Срещу мен има кампания от магистрати, адвокати, имам доказателства за това. Казвам това на главния прокурор. Ще ги представя когато той си отиде и се надявам да е скоро, продължи Румяна Ченалова.

 

Тя заяви също така, че той е получил като подарък апартамент, както и че притежава огромна овощна градина, която не е декларирана. За това той трябва да бъде разследван.  

 

За очерняне на нейното име голям принос имала журналистката Маргарита Михнева. По думите й, тя е „ползвана много добре от ДАНС и прокуратурата”.

 

Михнева изнасяла секретна информация по „Яневагейт”, тъй като разказвала с подробности за СРС-та по случая, което е подсъдно, категорична е бившата съдийка.

 

Според нея, новият мониторингов доклад за напредъка на България излиза по-рано от обичайното. „За нещо се бърза. Дали не се бърза заради Глобалния закон „Магнитски”?  Може би през декември ще има резултат от паралелните разследвания на Пеевски за пране на пари, посочва Румяна Ченалова.

 

Тя изнесе данни, че Европа е започнала над 100 наказателни процедури за нарушаване на европейските директиви срещу България. Тя цитира различни европейски доклади, в които се препоръчва да се направи разследване по случая „Яневагейт”, да се проверят записите в къщата на Борисов в Банкя, както и смъртта на Чакъра. „Кое от всичко това е направено?!”, пита бившият съдия.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4055 |14.11.2018 Береану: Докладът на ЕК за Румъния е ужасяващ, но заслужен . 7| 4288 |13.11.2018 Докладът на ЕК: Напредък има, медийната среда се влошава, мониторингът остава . 1| 4463 |13.11.2018 Румяна Коларова: Правителството действа недалновидно . 8| 5192 |09.11.2018 Ченалова: Не империи стоят срещу нас, а българи по произход и българоубийци по същността си

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads