Реклама / Ads
34| 7384 |12.01.2010 НОВИНИ

Румяна Желева отговаря три часа на въпроси в ЕК

.
Румяна Желева Източник: Вяра Йовева
Над три часа продължи събеседването на ЕП с българския кандидат за еврокомисар Румяна Желева. Външният ни министър отговаря изчерпателно на всички въпроси. Не подмина детайлите и по детайлите около компроматите от последните седмици, свързани с дейността й от близкото минало.
 
Изпитът на Желева пред Европейския парламент за ресора международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи се проведе пред около 300 европейски депутати. Румяна Желева, както и останалите кандидати за комисарски пост, ще бъде оценена за демонстирираните познания в конкретната област на дадения й ресор, както и по обща компетентност, ангажираност към европейската идея, лична инициативи и умение да комуникира.

Не й бяха спестени и въпросите, свързани с работата на съпруга й както и с бизнеса, с който Желева се е занимавала преди години.

"Досадно е постоянно да ми задавате въпроса за конфликт на интереси. Мисля, че сме се събрали да проверите моите знания. Не забравяйте, че в България също има институции, които са доказали, че няма нередности с декларираните нулеви доходи от въпросната фирма", заяви Румяна Желева, видимо изнервена от постоянно поставяния въпрос, на който отговори по един и същи начин пред ЕП.
Безпочвени твърдения и непотвърдени слухове - така Румяна Желева определи нападките срещу нея и съпруга й на днешното изслушване в Европейския парламент. Тя спомена, че доносите срещу нея са пуснати от колегата й в ЕП Антония Първанова.

"Аз никога не коментирам слухове, които се появяват в пресата и факти, свързани с личния ми живот", заяви кандидатът ни за еврокомисар по време на изслушването й в Европейския парламент на въпрос на европейски депутат дали в нейната декларация за конфликт на интереси има пропуски. Изслушването започна в 17:30 и ще продължи до 20:30 часа. 

„Струва ми се, че сме дошли да обсъждаме важни въпроси за реакции при кризи, за това как да помогнем на хората. Аз съм тук, защото няма какво да крия, така че смятат, че няма за какво да говоря. От 2007 г. съм публична личност и съм декларирала всичко, което трябва да декларирам. Всички слухове и съмнения, и казани неща за моя съпруг, са измислица и може да се съсредоточим върху по-важните неща”, посочи Румяна Желева. "Подготвила съм цялата документация, ще помоля моите сътрудници да ви ги предоставят. Тази фирма е подала нулева декларация за данъци, тя няма дейност. Ако бях направила нещо нередно, властите у нас щяха да разберат. Искам да ви припомня, че все пак и в нашата страна има институции, които следят за това. Неприятно ми е постоянно да отговарям на този въпрос, мисля, че днес сме се събрали, за да проверите моите знания", видимо изнервена заяви Румяна Желева.

По отношение на реакцията при кризи, за която ще отговаря българският еврокомисар, външният ни министър посочи, че целта е да има по-добра координация между щаба и експертите по време на екстремни ситуации. „Важно е да осигурим специален анализ в случай на нужда. Всичко е въпрос на сътрудничество във всякакви условия. Добре е да има предварителни сценарии, за да знаем как да реагираме в конкретния момент. Така ще използваме по-добре инструментариума, с който разполагаме”, обясни Желева.

Тя добави още, че ще се застъпи интензивно за достъпа до хората в беда. "Често правителствата отказват достъп на хуманитарни работници и дори отричат наличието на хуманитарни операции в рамките на националните граници", каза Румяна Желева пред депутатите.
По думите й важен приоритет е ясното разграничаване между хуманитарните и военните действия.
„Всяка държава-членка носи своята отговорност за гражданската защита, но ако сме информирани колко техника има на територията на една страна, може да сме много по-ефикасни. Това е значението на новата клауза за солидарност”, каза още Желева. Планирам да модернизирам общностния механизъм за гражданска защита, допълни още тя.
След широки консултации, аз ще представя предложение за създаване на европейски доброволен корпус както е предвидено по Лисабонския договор, допълни Румяна Желева.

Гледайте на живо изслушването на кандидата ни за еврокомисар!
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 5028 |12.01.2010 Червена вендета преследва Желева . 1| 4516 |07.01.2010 Бургас даде рамо на Желева като евродепутат . 17| 5745 |29.12.2009 Румяна Желева съди „Ди Велт”? . 4| 4573 |16.12.2009 Румяна Желева се срещна с папата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads