Реклама / Ads
2| 5007 |12.01.2011 НОВИНИ

Русенец осъди банка заради несвалена лихва

.
"Банка Пиреос България" трябва да върне 353,87 евро, взети като лихва над договорения първоначално годишен процент.
 

Пламен И. сключил през август 2008 г. договор за потребителски кредит от 11 765 евро, който трябвало да върне до 10 години, разказва 24 часа. Според подписаните документи годишният лихвен процент по заема за първите 80 месеца трябвало да бъде 9,69. Имало и клауза, че "в случай на промяна в нивото на пазарния индекс EURIBOR лихвеният процент подлежи на актуализация". След настъпването на световната финансова криза този индекс обаче се сринал с близо 4 на сто, но това изобщо не намалило лихвата по кредита на Пламен. Напротив, само 3 месеца след като той взел парите, банката вдигнала лихвения процент до 11,69. Само в рамките на около година банката прибрала от Пламен 353, 87 евро в повече от сумата, която бил предвидил да изплаща, когато теглил заема.

При това според решението на Русенския районен съд сега банката ще трябва да плаща на клиента си и законната лихва върху тази сума до окончателното й издължаване. Пламен завел иска в съда, но нямал голяма надежда да спечели. От решението на съдията става ясно, че банката е оспорвала яростно неговата теза. Според банкерите те разполагат с правото да увеличават едностранно договорения размер на лихвения процент - и според договора, подписан от клиента, и според общите си условия. А освен това пак според банката в условията на криза пазарните индекси преставали да бъдат реални измерители. "Действително световната финансова и икономическа криза е обстоятелство, настъпването и мащабите на което трудно биха могли да бъдат предвидени. И все пак, ако кризата е непредвидима и непредотвратима от ответника, разполагащ със специалисти, способни да извършат анализ, толкова по-непредвидима е тя за един потребител на финансови услуги, за който практически не съществува възможност да вземе информирано решение при сключването на договора с оглед бъдещия лихвен процент по него, който ще му се налага да заплаща", смята обаче съдия Ивайло Йосифов от районния съд в Русе.

Според съдията, след като в договора е записано, че лихвата може да бъде променяна с оглед промяната на международния индекс EURIBOR, това трябва да става еднопосочно - ако индексът пада, да падне и лихвата, и обратното. И следователно парите, внесени от човека над договорения процент, следва да бъдат върнати. Отделно банката е осъдена да му плати и разноските по делото. Решението е абсолютен прецедент не само за Русе. И точно затова е сигурно, че ще бъде атакувано пред всички възможни съдебни инстанции. "Банката не е уведомена официално за решението на съда до този момент. Решението ще бъде обжалвано в срок", обясниха вчера от пресофиса на "Пиреос".

Междувременно надзорната статистика на БНБ съобщи, че необслужваните кредити над 90 дни са достигнали 10,6% към края на септември 2010 г. За три месеца увеличението е с 14%, а за година - 83 на сто. 1/4 от всички заеми на предприятия са лоши. Според експертите на БНБ банките имат достатъчно обезпечения, а капиталовият буфер остава около 3 млрд. лева. (24 часа)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 4851 |11.01.2011 Скъпо парно заради нередовни клиенти . 5| 5003 |11.01.2011 ЕК проверява връзки на държата с Корпоративна банка . 1| 5054 |10.01.2011 Осъдиха българи за трафик на кокаин във Великобритания . 18| 5050 |09.01.2011 Т. Безлов: Цветанов е мишена заради изборите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads