Реклама / Ads
20| 5612 |05.02.2009 НОВИНИ

В Русия: Болгария вспомнила братушек

.
Посещението на президента Първанов в Русия се тълкува през призмата на минали "грехове" на страната ни и надеждата, че опората върху един център (разбирай ЕС) няма да ни доведе до нищо добро.
 

Руските медии отразяват подробно официалното посещение на българския президент Георги Първанов в Москва във връзка с откриването на годината на България в Русия.

“Правда” отбелязва, че годината на България в Русия била повод за напомняне на историческата многовековна дружба между двете страни, но и за проблемите в двустранните отношения, натрупани през последните сто години. Вестникът твърди, че България била сред основните доставчици на оръжие за Грузия по време на войната в Южна Осетия. Край Бургас щяла да се разположи американска военна база. Друг "грях" според вестникът се оказва фактът, че България е подкрепила бомбардировките в Югославия през 1999 г. и признала независимостта на Косово. Страната ни възнамерявала още да предяви иск за неполучените през януари 2009 г. доставки на газ на Русия, а не на Украйна. Но все пак в отношенията между Русия и България имало и положителни насоки. Те били в разбирането, че след като, присъединявайки се ЕС, станало ясно, че сме най-бедните в ЕС, сме осъзнали, че опората върху един център няма да ни доведе до нищо добро. Поради това постепенно започнало възстановяване на отношенията с Русия. 

purvanov_rysia9.jpg
 снимки Вяра Йовева

В интервю на президента Първанов за "Российская газета" акцентът пък е поставен върху българското и руското участие в големи международни енергийни проекти

"Независимая газета" на свой ред прави прогноза за това, че на срещата си с Първанов руският президент Дмитрий Медведев ще продължи да изглажда острите ъгли.

Онлайн изданието life.ru пък патетично заявява - България си спомни за братушките.

В оригинал текстът, озаглавен "Болгария вспомнила братушек", започва така: "Едва не замерзшая из-за срыва Украиной поставок российского газа Болграия, являющаяся членом ЕС и НАТО, вновь вспомнила о своих былых теплых чувствах к России."

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4644 |05.02.2009 Ъндърграундът у нас вече не живеел затворено . 37| 5173 |05.02.2009 Борисов се разбрал с Костов на тайни срещи . 14| 5899 |05.02.2009 Заловиха убиеца от Осиково . 40| 5033 |04.02.2009 Помен за демокрацията събра студенти на Попа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads