Реклама / Ads
18| 4869 |06.02.2009 НОВИНИ

Русия не дава компенсации, а съвети да ги търсим от Украйна

.
За намиране на трайни решения, така щото газовата криза да не се повтори говорили Първанов и Медведев и Путин. Това включвало и започване незабавно на преговори по нов договор за доставка.
 

В него трябвало да влязат нови клаузи и ускоряване на диверсификационните маршрути, по които ще се доставя газ, обяви по БНР вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин. При разговорите всички се обединили около мнението, че България наистина е най-пострадалата държава от газовата криза.

Що се отнася до компенсациите за понесени вреди и пропуснати ползи от кризата, руската позиция била, че те трябва да се търсят от Украйна, но и самата руската страна имала сериозни намерения да отправи искове към Украйна. Изискване на компенсации се предприемали, когато имало сключени и неизпълнени договори, а такива няма между България и Русия за доставка на газ нямало. Те били между фирми, следователно липсвала подходяща формула за тях.

Според Калфин ЕС ще компенсира частично щетите от газовата криза, но те нямало да отидат директно за плащане на загубите на фирмите, а ще се насочат към частично финансиране на енергийни проекти на България. Що се отнася до договорите за доставка на газ с посредници, те изтичали на части от следващата до 2012 година, а България настоявала да се сключи възможно най-скоро нов договор за доставка вместо сегашните.

bg_rysia_ykraina.jpg  снимки Вяра Йовева

Друг обсъждан въпрос в Русия бил и проектът „Белене”, по който ще се създаде работна група между руска и българска страна и немски съинвеститор. По отношение на „Южен поток”, „Набуко” и „Бургас-Александруполис” там трябвало бързо да се подпише многостранно правителствено споразумение и да се създаде българо-руската компания за изграждането му. Вече имало и конкретни преговори между ръководителя на Българския енергиен холдинг, ръководителя на „Булгаргаз” и „Газрпом”.

По повод действията на правителството за отваряне на един от затворените блоковете на АЕЦ „Козлодуй” Калфин обясни, че няма срок за тази процедура. Необходимо било становище на ЕК с аргумента, че пускането на един от блоковете в „Козлодуй” е начин България да бъде компенсирана за загубите от газовата криза, от самото затваряне на блоковете и заради цялостното справяне с икономическата криза. Работело се и по юридическата обосновка в съответствие с европейското право, за да бъдат представени на всички заинтересовани, а отговор щяло да има скоро. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 5609 |05.02.2009 В Русия: Болгария вспомнила братушек . 21| 5062 |03.02.2009 България - на ръба на бръснача, разкрачена между ЕС и Русия . 16| 4934 |03.02.2009 Бюджетната прозрачност в България като в Русия и Кения . 10| 5574 |02.02.2009 От Президентството промениха делегацията за Русия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads