Реклама / Ads
11| 4639 |06.10.2014 НОВИНИ

Русия за изборите: България гледа на Запад

.
Руски медии отразяват и коментират парламентарните избори в България. За „победа на опозицията“ пише в. „Независимая газета“. В междинните резултати „водят привържениците на ЕС“, акцентира „Московский комсомолец“. Осем партии влязоха в новия парламент на България, заявява „Росийская газета“, но добавя, че окончателният резултат ще бъде обявен на 8 октомври.
 
За сформирането на правителство ще трябва да бъде създадена коалиция, отбелязва „Московский комсомолец“. И много неща ще зависят от позицията на партиите, преодолели бариерата. Сред тях са партията на турското малцинство и националистическата „Атака“, която настоява за излизане на България от ЕС и тесен съюз с Русия. Съюзник на ГЕРБ може да стане и националистическият „Патриотичен фронт“, който иска забрана на етническите партии и ограничения за циганите, живеещи в България, се казва в материала.

Според наблюдатели гражданите, само преди две години излизали на улицата с искания за оставка на кабинета Борисов, показват сега, че са разочаровани от дейността на социалистическото правителство, неуспяло да реши многобройните социални и икономически проблеми на страната, посочва вестникът. „Важен въпрос по време на изборите останаха отношенията с Русия“, изтъква той и дава пример: „На срещи с избиратели Бойко Борисов заявяваше, че смята ситуацията около Украйна за извънредно сложна, но подчертаваше, че санкциите срещу Русия са прекомерно сурови“. Борисов неведнъж заяви в интервюта, че има добър контакт с канцлера на Германия Ангела Меркел. При все това на среща с избиратели в Стара Загора на 24 септември той обеща, че ако бъде назначен за премиер, ще избере за първото си посещение Русия. Целта му ще е да преговаря с Владимир Путин за по-нататъшното строителство на „Южен поток“. ГЕРБ заявяваше по-рано, че е съгласна договорът да бъде продължен, само ако бъде одобрен от ЕС, но Борисов твърдеше, че знае как да уреди появилите се проблеми, напомня „Московский комсомолец“.

През август България замрази строежа на газопровода, тъй като проектът не отговаря на изискванията на Европейската комисия, посочва „Взгляд“. „Газпром“ заяви, че след изборите и формирането на ново правителство очаква България да склони работите да бъдат подновени. Борисов вече каза, че ако спечели изборите, ще даде съгласия за подновяване на работите, само ако те отговарят на изискванията на ЕС, добавя електронният вестник.

Българските граждани гласуваха за европейската насока в развитието на страната, пише „Газета“, отбелязвайки „доста сериозното поражение на политическите сили, които можем да наречем лоялни към Русия“. „България направи антируски избор“, пише изданието, коменитрайки междинните резултати от вчерашния парламентарен вот. „Газета“ припомня, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов вече беше министър-председател от 2009 до 2013 г. и в началото на мандата си подари кученце на Владимир Путин – тогава премиер на Русия. „Извън рамките на дипломатическия етикет обаче двустранните отношения в икономическата и политическата сфера далеч не бяха на висота. Борисов например не подпомагаше особено руските проекти в енергетиката“, се казва в материала.

Според руския експерт Владимир Брутер, цитиран от „Газета“, „през управлението на Борисов се очакват още по-силни тежнения на България към Европа и САЩ“.Изданието обаче изтъква, че ГЕРБ няма да има абсолютно мнозинство в парламента и ще трябва да се съюзи с други партии, за да сформира правителство.

По думите на Брутер най-добрият вариант за България ще бъде правителство, в която са представени и социалистите – досега опоненти на Борисов, и ДПС – „защитниците на турското малцинство“. „Подкрепата от страна на Русия и на Турция ще осигури повече стабилност, отколкото подкрепа от страна само на Турция или само на Русия“, обяснява политологът.

Прогнозите на политолози и експерти за резултата от българските парламентарни избори се оправдаха изцяло.Във всички исторически моменти България се е ориентирала към най-силния геополитически играч, а в момента такъв е Европейският съюз, заявява Екатерина Шумицка от Центъра за европейски изследвания в Института за световна икономика и международни отношения към Руската академия на науките, цитирана на сайта на „Парламентская газета“. „Ако имаме желание да променим тази ситуация, трябва да станем такъв най-силен играч“, е заявила тя на среща в пресцентъра на вестника – официално издание на Държавната дума.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 4863 |06.10.2014 Желю, Стоянов и Плевнелиев не канят Първанов за "25 г.свободна България" . 19| 5021 |06.10.2014 AFP: Пирова победа за коравия политик на България . 13| 5365 |05.10.2014 Френският посланик: Европа иска стабилна България . 3| 4782 |05.10.2014 Огнян Минчев: Подкрепата към ДПС в Северна България се увеличава

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads