Реклама / Ads
12| 6248 |12.08.2019 НОВИНИ

В Русия погребаха елитните учени, загинали при тайнствена експлозия

.
Източник: фейсбук
В Русия днес се състоя траурна церемония за петимата учени, загинали при тайнствена експлозия миналата седмица. Служител от техния научен институт намекна, че те са работили върху създаването на малък ядрен реактор, предаде Ройтерс.
 

Властите дават малко по малко информация за взрива, станал по време на експеримент с ракета на платформа в Бяло море, край северното крайбрежие на Русия. Според "Грийнпийс" експлозията е причинила 20-кратно увеличение на радиацията в съседен град.

 

Ядрени експерти в САЩ изразиха подозрения, че експлозията е станала по време на изпробване на крилата ракета с ядрен двигател, с която президентът Владимир Путин се похвали миналата година. Във видеоинтервю, разпространено късно снощи, служители от института, където са се извършвали изследванията, казаха, че инцидентът е предизвикал 2-кратно увеличение на радиацията, което е траяло само 1 час.

 

Вячеслав Соловьов от института в закрития град Саров не посочи върху какво точно са работили ядрените експерти, но добави, че институтът разработва ядрени енергийни източници, които могат да служат както за граждански, така и за военни цели. Според него такива разработки се правят в много страни, а американците м.г. също са изпробвали малък ядрен реактор.

 

Директорът на института Валентин Костюков каза, че петимата учени се опитали да овладеят ситуацията, но не успели да предотвратят инцидента. Той ги нарече "национални герои" и отбеляза, че институтът е предложил посмъртно да им бъдат присъдени държавни награди.

 

"Тези хора бяха елитът на руския Федерален ядрен център и извършваха експеримент в невероятно трудни условия", каза той.

 

Руската държавна агенция "Росатом", цитирана от РИА Новости, съобщи в събота, че ракетният експеримент се е провеждал на морска платформа и след опита горивото на ракетата се е възпламенило, а това предизвикало взрива. Обявени бяха и имената на петимата - Алексей Вюшин, Евгений Коратаев, Вячеслав Липшев, Сергей Пичугин и Владислав Яновски. Трима техни колеги бяха ранени.

 

Макар че според властите радиацията се е повишила малко и за кратко, жителите в близкия до мястото на взрива град Северодвинск спешно са се запасили с йод, който се използва за намаляване на ефекта от радиацията.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 63| 7996 |11.08.2019 Русия: Путин кара мотор в Крим с рокери, в Москва арести и режисьор в кома . 13| 4511 |10.08.2019 5 загиналите и 15 ранени при взрива на полигон в Русия, местните се запасяват с йод . 4| 6316 |06.08.2019 Посланикът на САЩ в Русия неочаквано подаде оставка, Путин знаел . 17| 4705 |03.08.2019 САЩ удари Русия с нови санкции заради Скрипал

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads