Реклама / Ads
15| 9958 |21.09.2019 НОВИНИ

Русия постави невъзможен срок на България за ”Турски поток”

.
Денис Мантуров и Теменужка Петкова
Русия очаква от 1 януари 2020 г. да потече газът по тръбопровода ”Турски поток” през България до Сърбия. Това е казал руският министър на промишлеността и търговията Денис Мантуров на провелото се преди 2 дни заседание на двустранната комисия за икономическо сътрудничество, което бе председателствано от него и българския министър на енергетиката Теменужка Петкова.
 

Мантуров припомни, че българската страна си е поставила този срок за приключване на работата по изграждането на газопровода. Петкова допълни, че се полагат всички усилия този график за трасето, което у нас ще се казва "Балкански поток", да бъде спазен, предаде Mediapool.

 

Това обаче на практика е невъзможно, тъй като едва вчера беше сключен договорът за построяването на 474 -километровото трасе между границите ни с Турция и Сърбия, а строителните дейности започват днес.

 

Поръчката на държавния газов оператор "Булгартрансгаз" предвижда за 250 дни да се изгради част от трасето и в комбинация със съществуващата газова инфраструктура в непълен обем да тръгнат доставките по трасето с капацитет под 20 млрд. куб. м годишно. Изпълнител е саудитският консорциум "Аркад", а цената е 1.102 млрд. евро бед ДДС.

Няма начин първата фаза на проекта да се приключи до 1 януари 2020 г., независимо че от тази дата "Булгартрансгаз" има договори да транспортира газ на руската "Газпром" и швейцарската МЕТ по бъдещия газопровод.

 

Преди време изпълнителният директор на българския газов оператор Владимир Малинов обяви, че дори и да не се спази датата на въвеждане в експлоатация на газопровода, "Булгартрансгаз" няма да дължи неустойки.

 

Въпреки очевидната невъзможност да се приключи проекта за оставащото време до края на 2019 г., Мантуров заяви, че "перспективите са до 1 януари да са приключили работата по създаването на газопровода". Как ще се осъществи това технически към момента не е ясно, но Петкова обяви, че страната ни полага всички усилия да приключи проекта в срок

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4559 |18.09.2019 Радев разговаря с министъра на промишлеността и търговията на Русия Денис Мантуров . 6| 4354 |18.09.2019 За Борисов Русия е важен партньор за ”Балкански поток” и ”Белене” . 3| 4497 |18.09.2019 Премиерът Бойко Борисов: Отношенията между България и Русия не са влошени . 2| 4603 |18.09.2019 Експерти: Шпионският скандал е буря в чаша вода, няма да повлияе енергийни проекти с Русия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads