Реклама / Ads
82| 6069 |11.09.2012 НОВИНИ

Русия съди България за 1 млрд. евро заради "Белене"

.
Руската компания „Атомстройекспорт" увеличи до 1 млрд. евро иска към българската Национална електрическа компания заради отказа на страната ни от проекта „Белене". Делото се гледа от Международния арбитражен съд при Международната търговска палата в Париж, съобщава ИТАР-ТАСС.
 

Искът е повишен, защото към момента проектът е прекратен предсрочно от българското правителство, изтекъл е срокът от Споразумението от 29 ноември 2006 година, а НЕК отказва да възмезди руската компания за понесените загуби, съобщава news.bg.
 

Искът на „Атомстройекспорт" включва стойността на всички дейности, изпълнени по проекта, стойността на оборудването, пропуснати ползи и други. От руската компания припомнят, че тъй като всички етапи по строежа на Белене е трябвало да бъдат синхронизирани с доставката на оборудване, „Атомстройекспорт" в периода 2008-2010 година е задала на различни руски предприятия поръчки за изготвяне на оборудване, в това число и такова, което отнема по-дълъг период на изработка - от 6 месеца до три години. Вече е завършена работата по изготвяне корпуса на реактора и вътрекорпусните устройства, работите по втория корпус за на заключителен етап, проведени са хидроизпитанията на корпуса, изготвена е и системата за аварийно охлаждане на активните зони, парогенераторите и т.н.


Голяма част от това оборудване е готова и приета от съвместна руско-българска комисия и до момента се намира в складовете на руските предприятия заради отказа на НЕК да я приеме. Освен това от „Атомстройекспорт" смятат, че руската компания е обезпечила поръчките за оборудване, изискващо дълъг период за изготвяне, не само с аванса, получен от НЕК, но и с привлечени кредитни средства.

 

Изтъква се и че по настояване на Агенцията за ядрено регулиране след аварията във Фукушима, руската страна еразработила стрес тестове по проекта в съответствие с нормите на МААЕ, като международната агенция ги е разгледала и им е дала положителна оценка. Припомня се, че в периода 2008-2011 година „Атомстройекспорт" напълно е освободила площадката от старите конструкции, използвайки най-съвременни методи на демонтиране, провела е всички инженерно-геоложки дейности, създадени са инженерната и битовата инфраструктура, като напълно е подготвена площадката за началото на работа по инсталиране на двата блока на бъдещата АЕЦ.
 

За създаването на инфраструктурата на обекта са били привлечени редица български подизпълнители, заявява още руската страна.

Подчертава се също така, че на България са предлагани различни варианти за сътрудничество с цел успешна реализация на проекта, в това число и привличане на чужди инвеститори, създаване на Проекта компания, разсрочване на дълга и т.н.
 

Отбелязва се, че НЕК извършила само четири плащания по съгласувания график, като от януари 2011 година е спряла с разплащането. „Атомстройекспорт" отбелязва, че първоначално стойността на проекта е оценена на 3,9 млрд. евро без отчитане на фактора повишаване на цените. Припомня се, че руската страна многократно е предлагала да предостави кредит, както и да стане съинвеститор по проекта. На българската страна е предлаган и механизъм за финансиране на проекта от 70 до 100 процента от стойността му.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 40| 8572 |10.09.2012 Йерусалим: Терористи могат да ударят в България на 11 септември . 23| 6155 |09.09.2012 България на колела; задръствания до бога . 65| 5873 |09.09.2012 Станишев: Антифашисти, партизани, ятаци, войници запазиха целостта на България . 9| 8977 |09.09.2012 България - превзета от агенти на Мосад и ДАНС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads