Реклама / Ads
1| 4723 |18.11.2009 НОВИНИ

EС и Русия се срещат в Стокхолм

.
Шведската столица Стокхолм ще бъде домакин на 24-ата среща на върха Европейски съюз – Русия , предадоха световните агенции.
 

За форума още вчера пристигна руският президент Дмитрий Медведев. Това е първа визита на руски държавен глава в Швеция от 2001 г. досега.

Първата работна среща на Медведев беше с премиера на Швеция Фредрик Рейнфелд, на която двамата обсъдиха въпроси, свързани с двустранното сътрудничество.

На днешната среща на върха водещи теми ще бъдат енергийната сигурност и намеренията на Русия относно присъединяването й към Световната търговска организация.

Европа ще поиска от Русия гаранции, че евентуален спор между Москва и Киев относно плащането от украинска страна на руските доставки на природен газ, няма да доведе до нова газова криза, подобна на тази от началото на тази година, когато Русия прекрати газовите доставки през Украйна за Европа.

ЕС има намерение също така да прикани Русия да изясни намеренията си относно проекта си за членство в Световната търговска организация.

В навечерието на срещата на върха шведският външен министър Карл Билд припомни, че в речта си от миналата седмица, в която набеляза бъдещите насоки на руската политика, Медведев не спомена нищо за СТО. Според шведското председателство този пропуск означава нещо и Медведев ще бъде приканен да го разясни на европейските представители днес в Стокхолм, пише БТА.

През юни руският премиер Владимир Путин вся смут, като обяви, че Русия, Казахстан и Беларус ще кандидатстват в рамките на общ митнически съюз в СТО. СТО обаче тогава обяви, че подобна стъпка ще забави преговорите за членство. От тогава трите държави се отказаха от този план, но не и от целта си да влязат в СТО по едно и също време, припомня Франс прес.

Правозащитната организация Амнести интернешънъл пък призова ЕС да използва повода на срещата си на върха с Русия, за да изрази по най-твърд начин безпокойството си от убийствата на правозащитници в Русия.

В Швеция освен с европейските представители Медведев ще има среща и с краля на Швеция Карл Шестнайсети Густав.

След срещата на върха Медведев ще отпътува за Словения, където ще гледа мач между националните отбори на Русия и Словения.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 5033 |03.11.2009 Само ние и украинците обичаме Русия . 4| 4714 |29.10.2009 БСП се отметна от тесните връзки с Русия . 2| 4912 |23.10.2009 Тр. Трайков: Официално в Русия не гледат на 3-те проекта в пакет . 6| 4959 |21.10.2009 Спекулациите с „Южен поток” са опит за натиск от страна на Русия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads