Реклама / Ads
0| 4612 |08.04.2016 НОВИНИ

Русинов: Ромите не са проблем, а потенциал

.
Румян Русинов
"Има едно погрешно схващане, че ромите имат проблем с интеграцията. България може да изнася опит навън по отношение на интеграцията", заяви в предаването Денят ON AIR политологът Румян Русинов. "При предишния икономически модел на практика 100% от циганите бяха интегрирани като трудова заетост. Тогава държавата не се оправдаваще, че нямат желание", посочи той.
 
По думите му сегашният икономически модел е снижил заетостта. Русинов посочи, че над 2 и половина милиона активно население напусна страната, без да има война.

"През комунизма е имало скрита безработица, но далеч не е колкото е днес", каза още Русинов.

"Икономическият модел, който води до неравенство генерира недостатъчно добро развитие в цялото общество. В този смисъл не е толкова проблемът в липсата на интеграционните политики, а в липсата на общобългарски добри политики", заяви политологът.

"На ромите трябва да се гледа не като на проблем, а като на потенциал", каза още той.

В предаването в скайп връзка се включи и Огнян Исаев от Ромски образователен фонд. Той посочи, че ромският въпрос трябва да се разглежда като част от смисъла на други проблеми в държавата.

"Сегрегираните училища, в които учат голяма част от ромските деца трябва да се разглеждат като проблем на образователната система. Липсата на заетост в по-малките населени места - като проблем на икономиката. Но има чисто специфични моменти, които са проблем на ромите - изучаването на майчиния език, икономическата самоиницатива, политическото участие, защото към момента ромите отсъстват от културния живот, икономическиия и абсолютно политическия живот на страната."

Във връзка с днешния международен ден за почит на загиналите от ромския етнос през Втората световна война, Исаев посочи, че 8 април е изпълнен с изключително важно послание за ромите, както и за другите по света.

"Тези хора тогава са поставили една основа и днес ние разглеждаме всъщност къде се намираме. Причините се коренят не само в средата, в която живеем и системите на съотнветната държава, но и в коформизма, който облада ромите. Нека не забравяме, че ромите са най-голямата жертва на смяната на политическите и икономически системи", каза той.

"Образованието не може да се разглежда като отделен елемент по ромския въпрос, тя трябва да е всеобхватна. Ние трябва да направим такива полтики, които да реализират тези хора на пазара на труда", посочи Исаев.

За да се реши проблемът според Румян Русинов трябва да има адекватен икономически модел.

"Има много образовани хора и българи, и роми, които не работят по специалността си, защото няма адекватна икономика, която да ги поеме. Много трябва да се инвестира, оттам трябва да се започне - от образованието и от икономиката", каза той. "Призовавам всички да бъдем нормални, разумни и да не се поддаваме на манипулации, защото винаги ще има хора, които се опитват да извлекат електорални ползи и ние като общество трябва да се пазим, защото ще ни изгори чергата", завърши той.
Още от: България
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5247 |26.03.2016 Ромите в Ботевград организираха шествие и плашат с блокиране на АМ „Хемус“ . 36| 8677 |02.03.2016 Кънчев: Ромите да станат индийци, е като Бокова да стане шеф на ООН . 3| 4459 |22.02.2016 Кметът на Кюстендил нареди на ромите да изчистят квартала си . 4| 4336 |09.02.2016 Броим 2 млн. лв., за да следим интеграцията на ромите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads