Реклама / Ads
9| 5164 |30.10.2014 НОВИНИ

Руска подводница вкарва и Швеция в НАТО?

.
Мобилизиран шведски войник
37% от шведите са "за" присъединяването на страната към НАТО, а противници на идеята са 36 на сто. Анкетата е проведена от социологическа агенция "Новус" по поръчка на телевизия ТВ4. Промяната в нагласите се забелязва след случая с предполагаема руска подводница в териториалните води на Швеция, заради която бяха мобилизирани войници, хеликоптери и кораби.
 
Резултатите подлагат на изпитание политиката на новото лявоцентристко правителство на премиера Стефан Льовен, което изключи възможността Швеция да се присъедини към алианса, макар да потвърди, че ще продължи да участва в някои негови операции, отбелязват анализаторите. Досегашните анкети показваха категоричен превес на противниците на влизането на Швеция и Финландия в НАТО.

Продължилото седмица претърсване на водите край Стокхолм, при което не беше открита никаква подводница, за пореден път повдигна въпроса доколко способна е Швеция да се отбранява през украинската криза.

Отбранителната способност на Швеция стана център на вниманието миналата година, след като руски самолети симулираха бомбено нападение в Швеция. Датски изтребители от НАТО, базирани в Литва, бяха мобилизирани тогава да ги проследят, след като шведските военновъздушни сили се оказаха неподготвени.

Миналия месец Швеция съобщи, че два руски военни самолета са навлезли в шведското въздушно пространство. Стокхолм нарече нахлуването "сериозно нарушение" и изпрати протестна нота до руския посланик в страната.

Комисия, създадена от предишното правителство, препоръча днес Швеция да помисли за членство в НАТО, но министърът на отбраната Петер Хултквист веднага отхвърли подобна възможност.

"Впечатлението ми е, че комисията е извършила много и сериозна работа, но относно НАТО ясно казахме, че темата не е на дневен ред", каза той пред Шведската телеграфна агенция.

Подобно на съседите си във Финландия, заедно с която членуват в Европейския съюз, шведите се питат дали да не потърсят опора в алианса, отказвайки се от официалния си неутралитет, който поддържат от два века. Както шведските, така и финландските въоръжени сили сътрудничат с останалите три северни страни, членуващи в НАТО - Дания, Норвегия и Исландия. И Швеция, и Финландия сътрудничиха на алианса в Афганистан.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 6685 |19.10.2014 Швеция на лов за руска подводница? . 36| 7301 |18.10.2014 Руска банка иска да купи ТБ "Виктория" . 33| 5601 |27.08.2014 Близнашки подръпна ухото на Шаламанов за руската опасност и Визия 2020 . 123| 26509 |23.08.2014 Американски генерал: При война руската армия ще смачка американската

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads