Реклама / Ads
0| 4183 |28.10.2014 НОВИНИ

Руската ВТБ „Капитал” е наела компания за продажба на „Виваком”

.
„Виваком”
Руската ВТБ „Капитал”, инвестиционното подразделение на втората по големина руска банка ВТБ, е наела световна консултантска компания, която да помогне за незабавната продажба на най-големия български телекомуникационен оператор „Виваком”, съобщи Reuters.
 
ВТБ "Капитал" е наела консултантската компания "Ърнс и Янг" (Ernst & Young), която да организира търг за незабавната продажба на БТК, съобщи Милен Велчев, главен изпълнителен директор на руската банка в България. Той подчерта, че сделката по никакъв начин няма да се отрази на работа на компанията.

Ето какво казва в интервю пред люба Кулезич банкерът Цветан Василев в началото на месеца:

- Натъжава ме фактът, че "благодарение" на активните действия на тези хора и падането на КТБ в момента "Виваком" е подарена на една банка, която не може и не трябва да има абсолютно никакви претенции към собствеността на "Виваком".

- Коя банка?

VTB.

- Как е подарена "Виваком"?

С активното участие на много хора. На тези, които организираха атаката срещу банката, на тези, които имат интерес в момента "Виваком" да вегетира. Защото "Виваком" в момента влошава всичките си показатели. Намалява пазарния си дял под "мъдрото" ръководство на представителите на руската банка във "Виваком".

- Кои са те?

Братя Велчеви - Милен Велчев – бившият финансов министър, и Георги Велчев. Те са в ръководните органи на компанията. И те са владеещи несобственици. Заявявам го открито. VTB и техните представители в България са владеещи несобственици. Под благия поглед и на правителство, и на прокуратура. С една-едничка цел – да елиминират моето участие. Ако аз съм искал нещо да постигна с "Виваком", то е било само в интерес на банката и на нейните кредитори. А в момента това, което ще се постигне, първо, стойността на "Виваком" ще бъде намалена, и второ, не знам какво ще се върне в банката и в масата на несъстоятелността. Ако би била обаче останала тази компания там в масата на несъстоятелността, както организаторите на атаката бяха намислили, щеше да се случи това, което в момента наблюдаваме с останалите активи под тяхното управление.

- Това не е ли наистина заплаха за националната сигурност? VTB е руска банка, независимо от това, че Милен Велчев и Георги Велчев са българи. Това означава ли, че Русия по някакъв начин или кръгове от руския капитал, бизнес, политика проникват през такива врати в България.

Поне вратата е отворена.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 4744 |30.09.2015 Столтенберг: Руската подкрепа за Башар Асад не е конструктивна . 29| 4688 |13.09.2015 Митов зове руската страна за малко по-хладнокръвно отношение . 9| 5501 |07.02.2015 Посланикът на Украйна: Хората в Крим отхвърлят руската окупация . 81| 7378 |17.01.2015 New York Times: САЩ ще помогне на България да се измъкне от руската сянка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads