Реклама / Ads
22| 5730 |29.08.2008 НОВИНИ

Руски агент бил третият нашенец, арестуван за шпионаж в Гърция

.
Шофьорът, който карал двамата български военни, осъдени в Гърция за шпионаж, бил агент на руските служби. Това твърдят гръцки медийни източници. Според тях той се казвал Граматиков и посещението му в граничния гр. Орменио въобще не било случайно.
 
Тази сутрин стана ясно, че други двама нашенци, мъж и жена на възраст съответно 36 и 35 години, са били заловени в понеделник, докато правели снимки на гръцки военен обект. Разследващите твърдят, че в апарата им били открити снимки и на други обекти. Съобщението първа разпространи Франс прес.

Тримата били съдени по бързата процедура и получили по 15 месеца затвор. Те веднага обжалвали присъдите на по-висшата инстанция. Двамата от обвиняеми казват, че са били в Гърция само като туристи, а снимките направили за българско военно списание, а не с цел шпионаж. Третият се оправдал, че им е шофьор.

Външно министерство спешно е поканило гръцки служители от посолството в София за изясняване на случая.

Двамата са военнослужещи и са семейство. Третият също е военен. Това пише в сводката на гръцкото Министерство на външните работи, научи Frognews.bg. От документа става ясно също, че българите са се възползвали от гръцкото законодателство и са платили солена глоба като сътрудници на медия, които са извършили неволно нарушение на правилата за секретност. Това е и причината за бързото съдебно производство и малките присъди, твърдят запознати. Ако съдът приемел, че са действали с мисия като хора под пагон, щели да отнесат много по-голяма присъда.

Задържаните са пътували в Гърция като частни турсти по време на отпуск, това заявиха от Министерството на отбраната. Престоят им в съседната държава не е обвързан по никакъв начин със служебните им задължения, категорични са от МО.

Мъжът и жената са сержант и редник от пловдивско поделение. Те служили в част, която обслужвала американските военни, свързани с авиобазата в Граф Игнатиево. Те нямали нищо общо с Военното разузнаване. На 28 април Кондолиза Райс, държавен секретар на САЩ, и Ивайло Калфин, вицепремиер и министър на външните работи на България, подписаха споразумение за военно сътрудничество, което включва установяването на три военни съоръжения под български флаг - въздушните бази в Безмер и Граф Игнатиево, полигонът Ново село, както и складове край Айтос. Те са българска собственост, но там служат американци.

Инцидентът е много неприятен, тъй като показва несвършена работа от Военното контраразузнаване. Службата, която преди месеци премина в състава на ДАНС, е тази, която отговаря за хората, които работят в такива поделения, коментират спецове. ВКР е трябвало да проконтролира какви хора контактуват с американците, с какво се занимават и имат ли „хоби", свързано с медии, както са се оправдали нашенците в Гърция.

Тезата, че шофьорът Граматиков, ако това е истинското му име, е руски агент, е силно преувеличена. Такъв вариант просто е невъзможен, сигурно гръцки журналист е искал да предизвика сензация на наш гръб, категорични са български спецове от „тихия фронт". Според тях обектите, които са снимани, отдавна не са тайни и вероятно става дума за наивност и глупаво поведение от страна на тримата българи. Това обаче не означава, че случаят трябва да се потули. Напротив, издънката била добър повод да се анализира работата на ВКР. Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 6536 |26.08.2008 Разкриха атентат срещу Барак Обама, 4-ма арестувани . 1| 5880 |12.08.2008 2-ма българи влизат в руски затвор за измами с кредитни карти . 9| 5874 |09.08.2008 Грузинците свалили 10 руски изтребителя . 20| 4802 |08.08.2008 150 руски танка нахлуха в Южна Осетия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads