Реклама / Ads
28| 4441 |17.06.2016 НОВИНИ

Руски медии: София пъди НАТО

.
”София пъди НАТО от Черно море” (”Утро”); ”България се обърна с гръб към НАТО” (”Евразия”), ”НАТО се стъписа - България направи категорично изявление в полза на Русия” (”Южен федерален”). Така обобщават руски електронни медии вчерашната пресконференция на български държавници.
 
България отказа да се присъедини към бъдещ флот на НАТО в Черно море. Това заявиха на общ брифинг президентът на страната Росен Плевнелиев, премиерът Бойко Борисов и министърът на отбраната Николай Ненчев, отбелязва вестник "Росийская газета". Създаването на флотилия на НАТО в Черно море бе предложено от Румъния и Турция. Освен това генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви по-рано, че алиансът смята да засили присъствието си в Черноморския регион, напомня московският официоз. Ако НАТО формира в региона "постоянно съединение, това естествено ще има дестабилизиращ характер", цитира вестникът Андрей Келин, висш служител на руското външно министерство. Черно море "съвсем не е морско пространство на НАТО, то няма нищо общо с алианса, корабоплаването в Черно море е напълно свободно", изтъква дипломатът.

Постоянният представител на Русия в Северноатлантическия съюз Александър Грушко се обяви против засилването на военното присъствие на извънрегионални държави в черноморската акватория, информира "РБК". "Не ми е съвсем ясно за какво става дума, защото Черно море е постоянна величина, както и страните около него. Знаем, че от черноморските държави България, Румъния и Турция са морски сили и притежават флотове, намиращи се в Черно море. Дали ще ги събират в групировка или не, това е работа на военните", уточнява Грушко.

В средата на май турският президент Реджеп Тайип Ердоган прикани НАТО да засили присъствието си в Черно море. Зам.-генералният секретар на пакта Александър Вършбоу също се обяви за по-силно присъствие на блока в черноморския регион, припомня изданието. В неделя САЩ заявиха, че американският ескадрен миноносец "Портър" влиза в Черно море за "рутинно патрулиране съвместно със съюзници и партньори". Русия обеща ответни мерки, посочва "РБК" и цитира Андрей Келин от външното министерство: "Това не буди у нас одобрение и без съмнение ще предизвика мерки за ответно планиране". България представлява специален интерес за НАТО като база за разполагане на сили в черноморския регион, отбелязва електронният в. "Полит".

Украйна заяви, че е готова да се присъедини към бъдещата флотилия на алианса - президентът Порошенко свърза това решение с действията на Русия, по-специално с милитаризацията на Крим, посочва "Слон".

Очаква се въпросът за засилване на натовското присъствие в Черно море да бъде повдигнат отново на лидерската среща на пакта във Варшава през юли, добавя "Известия". Президентът Плевнелиев се обърна вчера с молба към медиите да спрат спекулациите, че ще се правят флотилии "с някого срещу някого". България не е част от подобни предложения и идеи, добави държавният глава.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3992 |16.06.2016 Локомотивът на влака Бургас-София се запали . 6| 4037 |15.06.2016 Виктор Лилов: Прайдът в София не е демонстрация, а за равни права . 1| 3863 |15.06.2016 Шофьор преби френски журналист в София . 2| 5036 |15.06.2016 Руски и английски фенове се бият отново, но в Лил

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads